Vesti

H-Bridges u finalu najvećeg svetskog takmičenja iz energetske elektronike

21.03.2024.
2 min

H-Bridges Tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, ponovo se plasirao u finalnu fazu najvećeg svetskog univerzitetskog IEEE takmičenja u oblasti energetske elektronike, International Future Energy Challenge 2024 (IFEC2024). Ovo takmičenje, koje se održava pod pokroviteljstvom IEEE svetske asocijacije inženjera elektrotehnike okuplja timove sa najprestižnijih univerziteta iz celog sveta.

H-Bridges u finalu najvećeg svetskog takmičenja iz energetske elektronike

Takmičenje je jedinstveno po tome što studenti moraju samostalno raditi na svim aspektima projekta, od razvoja i realizacije idejnog rešenja do obezbeđivanja svih potrebnih finansijskih sredstava i materijalnih resursa.

Ovogodišnji zadatak je stereo audio pojačavač klase D, snage 400W sa dva stereo i jednim subwoofer kanalom. U poređenju sa konvencionalnim pojačavačima, prednost ovakvog uređaja je poboljšana energetska efikasnost, bolji kvalitet zvuka i frekvencijski raspon, kao i smanjenje težine. Pristup H-Bridges tima se ogleda u potpunoj digitalnoj implementaciji koja smanjuje veličinu i olakšava komunikaciju sa korisnikom.

Prototip koji je predstavljen u polufinalu već ispunjava specifične tehničke zahteve za finale, a veštine prezentovanja predstavnika tima dobile su posebne pohvale sudija. Komentar je bio da srpski tim poseduje izuzetno kritičko razmišljanje, što dodatno doprinosi konkurentnosti u predstojećem delu takmičenja.

Polufinale takmičenja održano je 25. februara u Los Anđelesu u okviru najveće svetske konferencije primenjene energetske elektronike - Applied Power Electronics Conference. U jakoj konkurenciji, tim Elektrotehničkog fakulteta obezbedio je plasman u finale takmičenja, koje će se održati u julu mesecu. Finale se održava u Ostinu na Teksas univerzitetu, gde će se H-Bridges tim takmičiti sa još 6 timova:

  • Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (Kina)
  • National Taipei University of Technology (Tajvan)
  • Reutlingen University (Nemačka)
  • The University of Texas at Dallas (SAD)
  • University of Kassel (Nemačka)
  • Utah State University (SAD)

Za više informacija o timu možete posetiti njihov sajt, kao i društvene mreže:

Kopiraj link