Vesti

Instalacija tima Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu među najboljim umetničkim radovima

07.04.2021.
2 min

Tročlani žiri odabrao je tri najbolja rada na umetničkom konkursu „Evropa je ovde 2021“ koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i EUINFONET projekat, a među njima je i rad Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu.

 

Instalacija tima Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu među najboljim umetničkim radovima

Foto: Pixabay

Najbolje interaktivne umetničke instalacije su sledeće:

  1. Interaktivna instalacija – tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu;
  2. (O)KRUŽI SE – tim studenata 3IK sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitekonskog fakulteta u Beogradu;
  3. Rast – tim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

 

Svaki od tri predloga će dobiti iznos od 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za realizaciju instalacije, izlaganje, logističke troškove i troškove autorskih honorara.

 

Radove je ocenjivao žiri u sledećem sastavu:

  • Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji;
  • doktorka Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja i
  • umetnička kritičarka; doktorka Katarina Živanović, šefica izložbenog salona Galerije SANU

 

Umetnička interaktivna instalacija koja će biti izložena u Nišu – tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu.

 

Predlog ideje umetničke interaktivne instalacije prikazuje tri objekta u vidu prolaza/kapija povezanih stazom, koja odvojene objekte integriše u jednu celinu.

 

Svaka kapija je osmišljena tako da sa spoljašnje strane prikaže piktograme, koji simbolišu neku od poruka EU u vidu piktograma za jednakost, privredni rast, ravnopravnost, jezičku raznolikost, bezbednost, društveni napredak, mir, dostojanstvo, ekologiju, tradiciju, slobodu, toleranciju, inkluziju, rast, naučni i tehnološki napredak, pravdu, stabilnost i solidarnost.

 

Pored vizuelnog doživljaja 3D objekata, njihov predlog upotpunjuje i aplikacija za proširenu realnost (Augmented Reality), preko koje će posmatrači moći da stupe u interakciju sa objektima, skeniranjem prethodno odredjenih markera (piktograma i delova digitalnih grafika sa unutrašnje strane objekta.

 

Umetničku inicijativu pod nazivom „Evropa je ovde 2021“ pokrenuli smo kao deo aktivnosti u sklopu obeležavanja Dan Evrope u Srbiji, ali i da pružimo priliku studentima osnovnih, master i doktorskih studija na umetničkim fakultetima da nam se pridruže svojim kreativnim i maštovitim idejama”, kažu organizatori.

 

 

Izvor: Jug Media

 

Kopiraj link