Vesti

Istraživanje: Studiranje u vreme korone

09.02.2021.
3 min

Centar za međunarodnu javnu politiku objavio je rezultate istraživanja javnog mnjenja na temu studiranja u vreme epidemije virusa korona.

 

Studiranje u doba korone

Foto: RTV/CMJP

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1800 studenata na svim nivoima studija. Ispitanici su imali priliku da iskažu svoje stavove i iskustva studiranja u novim okolnostima, kao i da ocene kvalitet onlajn nastave, rad profesora i daju mišljenje o drugim važnim studentskim pitanjima.

 

Najveći broj studenata, njih 76%, ocenjuje da je epidemija snizila kvalitet visokoškolskog obrazovanja u Srbiji, a približan je i procenat onih koji smatraju da onlajn nastava nije adekvatna zamena za tradicionalno održavanje nastave.

 

Po pitanju uvođenja onlajn polaganja ispita, mišljenja su podeljena – 55% ispitanika smatra da bi to bilo korisno u ovom trenutku, a 45% da bi, zbog mogućnosti zloupotrebe i neravnopravnih uslova, njihovo uvođenje bilo kontraproduktivno.

 

Na osnovu istraživanja, uočeno je da studenti imaju zamerku na činjenicu da najveći broj profesora, čak 70% njih, nije ispoštovalo preporuku resornog ministarstva o redukciji gradiva za 20%, kao i to da su neki fakulteti povisili cene školarina.

 

Studenti ističu da im je zbog onlajn nastave bilo znatno teže da savladaju gradivo, a čak 83% ispitanika izjavilo je da su u letnjem semestru prošle akademske godine, u vreme vanrednog stanja i ograničenog kretanja, imali problema sa motivacijom za učenje. Studenti su jednoglasni i u oceni da su im u istom periodu najviše nedostajale dve stvari – “živa reč profesora” i druženje sa kolegama između predavanja.

 

Veliki izazov tokom karantina bio je očuvati kako fizičko, tako i mentalno zdravlje. U tom kontekstu, obeshrabruje podatak da je 86% studenata izjavilo da ih fakultet nije informisao o licima i službama kojima se mogu obratiti za psihološko savetovanje, kao i da 15% studenata nije dobilo adekvatnu psihološku podršku jer nisu imali informaciju kome mogu da se obrate.

 

Među ispitanicima najveći broj studenata je sa Univerziteta u Beogradu (64%) i Novom Sadu (20%). U istraživanju su učestvovali i studenti iz Kragujevca, Niša, kao i sa visokih stukovnih škola i privatnih fakulteta. Anketiranje je sprovedeno u periodu od 14. do 22. novembra.

 

 

 

Izvor: RTV

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Korona otežava učenje
04.05.2020.
3 min

Korona otežava učenje

Vesti
Startuj Infostud i OSSI istraživanje: Mladi bi se vratili u Srbiju, ali očekuju platu od bar 166.000 dinara i vladavinu prava
06.03.2024.
2 min

Startuj Infostud i OSSI istraživanje: Mladi bi se vratili u Srbiju, ali očekuju platu od bar 166.000 dinara i vladavinu prava

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti