Vesti

Javi se, počinje NIS Calling - konkurs za praksu za mlade

10.04.2023.
6 min

Ako ste mladi i ambiciozni, ako ste student završnih godina fakulteta koji želi da svoja znanja primeni i u praksi, onda nemate mnogo razloga da ne pravite velike planove i ne ciljate na najviša ostvarenja. Zašto ne biste prve profesionalne korake učinili baš u jednoj od najvećih kompanija, uz podršku vrhunskih stručnjaka kao mentora?

Javi se, počinje NIS Calling - konkurs za praksu za mlade

Ukoliko se prepoznajete u prethodnim redovima, onda imate sreće – uskoro počinje nova sezona programa „NIS Calling“ koji studentima treće, četvrte i pete godine odabranih fakulteta omogućava da prva profesionalna iskustva steknu u NIS-u, našoj najvećoj naftnoj kompaniji. 

Šta možete da očekujete od prakse u NIS-u?

Ovaj program studentske prakse donosi brojne pogodnosti za učesnike. Pre svega, reč je o plaćenoj praksi koja je sjajna prilika da mnogo toga novog naučite, steknete praktično radno iskustvo u podsticajnom i dinamičnom okruženju i sve vreme imate podršku mentora – stručnjaka zaposlenih u NIS-u. Pored toga, „NIS Calling“ nudi fleksibilnost, jer se zasniva na 480 radnih sati prakse koje učesnici mogu da rasporede tokom četiri meseca, u zavisnosti od obaveza na fakultetu.  Takođe, postoji i mogućnost zaposlenja u NIS-u nakon okončanja prakse, naravno ukoliko za to postoji obostrani interes i slobodne radne pozicije. Do sada je priliku da uči i dodatno se obrazuje kroz ovaj program dobilo je više od 130 polaznika, a više od 30 njih ostalo je da radi u NIS-u.

Među njima su i Mihailo Aničić, Milica Jelača i Tea Peško - troje nekadašnjih „NIS Calling“ praktikanata, koji su sada deo velikog NIS-ovog tima koji čini gotovo 12.000 zaposlenih. Mihailo Aničić pozvan je da se pridruži programu „NIS Calling“ nakon što se istakao na takmičenju „Case Study“ na Fakultetu organizacionih nauka (FON). Tokom prakse je radio u Internim komunikacijama NIS-a da bi se potom zaposlio kao specijalista za razvoj i promociju NON-FUEL segmenta.

Mentori koji razumeju studente

Mihailo navodi da je praksa u NIS-u bila presudna za njegov profesionalni razvoj. „“NIS Calling“ mi je dao priliku da učim od iskusnih profesionalaca i iz prve ruke saznam kako izgleda rad u uređenoj korporaciji. Imao sam fenomenalnog mentora koji me je odmah uključio u projekte i upoznao sa svim tokovima. Sa njim sam išao i na sastanke i na teren kada god je bilo mogućnosti, iako to nije bilo striktno definisano po programu i jako sam mu zahvalan zbog toga, jer mi je značilo da se direktnije upoznam sa poslom“, kaže Mihailo.

Mihailo Aničić - NIS Calling

Milica Jelača je program „NIS Calling“ završila u novembru 2022. godine i odmah se zaposlila u IT sektoru NIS-a, na poslovima analize poslovanja. Praksa joj je bila obavezna na kraju studija, a za „NIS Calling“ saznala je preko sajta Infostud. „Imala sam veliku tremu, nisam znala kako ću se uklopiti i da li ću uspeti da iznesem sve što se traži od mene“, rekla je Milica sećajući se početka prakse u NIS-u.

Milica Jelača - NIS Calling

Da je i te kako uspela da prevaziđe početne izazove, govori i činjenica da joj već posle mesec i po dana prakse predočeno da, ukoliko želi, postoji prostor da bude zaposlena u NIS-u. U međuvremenu je završila Ekonomski fakultet, a trenutno je na masteru, smer poslovna informatika. 

Bio je izazov izaći na kraj sa obavezama na fakultetu i praksom u isto vreme, ali zaista je pomoglo to što postoji potpuno razumevanje onih koji vas vode kroz program „NIS Calling“, rekla je Milica i navela da je imala podršku mentora koji joj je pomogao da, u ovako dinamičnom okruženju, savlada prepreke i osposobi se za samostalan rad na kompleksnim zadacima. Kako kaže, uz veliku pomoć kolega je stekla samopouzdanje u radu, ali je svesna da uvek ima novih stvari koje je potrebno da nauči.

Rad na izazovnim projektima

Njihova iskustva deli i Tea Peško, inženjer tehnolog i diplomac Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Ona navodi da joj je osnovni motiv da se prijavi za praksu u NIS-u bio taj što je želela da na terenu stekne i praktična iskustva iz oblasti koju je učila na fakultetu. „Odlučila sam da se prijavim, jer sam želela da steknem veće znanje u struci i nadogradim već postojeće znanje sa fakulteta. Definitivno ću pamtiti svoj prvi odlazak na teren, u prvoj uniformi, kada sam se prvi put susrela sa pumpama i rezervoarima u svojoj prirodnoj veličini“, rekla je Tea.

Tea Peško - NIS Calling

Ona ističe da joj je program „NIS Calling“ doneo višestruke koristi. „Osim što sam stekla dosta novog znanja u svojoj struci, naučila sam da funkcionišem u timu, a isto tako i organizujem malo bolje svoje vreme u svom samostalnom radu, i na kraju da verujem više u sebe i svoje znanje“, istakla je Tea Peško.

Učenje - podrška - fleksibilnost

Dakle, ako tražite dinamičan program prakse koji će vam pružiti punu podršku u učenju, ali i podstaći vas da ostvarite svoj kreativni potencijal, onda je „NIS Calling“ idealan program za vas! Nova, sedma po redu, sezona ovog programa započinje 10. aprila kada će biti otvoren konkurs za studente odabranih fakulteta, u skladu sa potrebama biznisa. Zato, nemojte propustiti priliku da postanete deo tima NIS-a.

Prijavite se za program „NIS Calling“ i napravite prve korake ka uspehu!

Kopiraj link