Vesti

Jubilarni deseti 21114 Film fest na Novom naselju

29.08.2024.
4 min

Jubilarni deseti 21114 Film fest održaće se od 29. avgusta do 1. septembra na nekoliko novih i starih lokacija na otvorenom, na Novom naselju u ulicama Bate Brkića i Braće Dronjak.

Jubilarni deseti 21114 Film fest na Novom naselju

„Bioskop kod Ike”, glavni i najveći bioskop nazvan je po renomiranom filmskom radniku Iliji Iki Bašiću koji je živeo na Novom naselju i koji nas je ove godine napustio, nalazi se prekoputa Gerontološkog centra u ulici Bate Brkića bb. Pored Bioskopa kod Ike u blizi se nalaze još dva bioskopa i to kod objekta Gradskog zelenila u ulici Braće Dronjak bb i to  – „Teodorin bioskop” sa selekcijama internacionalnog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma (Braće Dronjak bb) i „Bioskop 2025” (Braće Dronjak bb), simboličnog naziva gde će biti projektovani drugačiji filmski formati. Takođe, filmske projekcije i propratni programi održaće se i u novonaseljskom neformalnom parkiću „Među brezama”, Bate Brkića 24 sa dvorišne strane.

Ovogodišnje izdanje festivala, pored već dobro poznatih selekcija, donosi i nove poput programa i bioskopa nastalih u kokreaciji komšija i organizatora putem konkursa „Napravi svoj bioskop”. Takmičarska selekcija kratkih regionalnih filmova „Zlatni čep” ove godine donosi 12 najboljih filmova odabranih putem konkursa od strane umetnice i članice organizacije Tatjane Mateša.

Glavni festivalski bioskop „Bioskop kod Ike” nosi ime po Iliji Iki Bašiću - pre svega značajnom filmskom radniku, režiseru, direktoru filma, glumcu ali i našem komšiji i večnoj inspiraciji. Njegove kolege, televizijski reditelji Srđan Ilić i Tibor Vajda biće domaćini projekcije filma Srđana Ilića „Portret bez rama” posvećenog Iki. Nakon projekcije, domaćini će biti otvoreni za razgovor o Ikinom liki i delu.

Kao i prethodne godine, ekipa Novog kulturnog naselja odlučila je da u program uvrsti konkurs „Napravi svoj bioskop”. Glavni cilj ovog poziva jeste da se produbi angažovanje zajednice u oblikovanju festivala i pružanje prilike svim filmskim entuzijastama da podele svoje omiljene filmove sa publikom na jedinstven način. Festival nastoji da kroz ovu saradnju sa zajednicom preoblikuje samu ideju bioskopa, i otvori vrata novim interesantnim prikazivanjima, kako filmova tako i drugim oblicima filma, ali i samog načina prikazivanja filmova i time uključi zajednicu u produkciju festivala.

Internacionalna, dokumentarna, animirana i eksperimentalna filmska selekcija prikazaće kratkometražne filmove iz celog sveta. Publika će imati prilike da sagleda današnju globalnu situaciju kroz oči autora sa različitih meridijana. Selektori ovih filmova su umetnici i članovih organizacije Novo kulturno naselje - Siniša Tucić, Rastko Zekić, Dejan Ilić i Marko Jozić.

Posetioci će moći da uživaju u dugometražnim regionalnim igranim i dokumentarnim ostarenjima ostvarenjima koji će biti projektovani u glavnom „Bioskopu kod Ike” a to su filmovi: Flašaroši; Samo kad se smejem; Prigušivač; Bosanski lonac; Gru tu je.

U sklopu festivala iskoristićemo i priliku da prikupljamo sredstva za štampu publikacije „Leksikon umetnika i stvaralaca Novog naselja”, na kojoj radimo preko godinu dana i čija je promocija zakazana za 29. septembar. Donatorska kutija će biti postavljena na „Bioskopu kod Ike” i svi zainteresovani moći će da podrže izdanje donacijom na licu mesta.

Novo kulturno naselje će premijerno prikazati i film iz svoje produkcije. U nedelju 1. septembra, na „Teodorinom bioskopu” biće prikazan kratkometražni igrani film „Komšije 3”, omladinski film koji je nastao u sklopu umetničkih sekcija za mlade na projektu „Art Kvart – Start!” i kom je kroz umetničke kurseve učestvovalo preko 50 mladih iz Novog Sada i okoline.

Kao i svake godine ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan, a više informacija o filmskom programu i satnici može se pronaći na društvenim mrežama organizacije - Facebook i Instagram.

Kompletan program 21114 Film festa sa satnicom:

Jubilarni deseti 21114 Film fest na Novom naselju

Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu i Omladinskog saveza udruženja „Opens”, a festival da se desi su pomogli Gradsko zelenilo Novi Sad, Restoran Štrafta, Stambena zajednica Braće Dronjak 15 i 17.

Kopiraj link