Vesti

Kako sprečiti trend depopulacije u Srbiji i ko nam u tome može pomoći?

21.09.2021.
2 min

U Srbiji je tokom 2021. godine nastavljen trend depopulacije stanovništva te je stopa rasta i dalje negativna, govore podaci Republičkog zavoda za statistiku. Istovremeno, svaka druga mlada osoba želi da napusti Srbiju - više od 30 odsto njih usled želje za dostojanstvenim životom, a gotovo 25 odsto zbog viših standarda života u inostranstvu.Kako sprečiti trend depopulacije u Srbiji i ko nam u tome može pomoći?

Ovi podaci pokazuju potrebu za promenama u većini sfera društva. Višedecenijska stagnacija u društvenim, ekonomskim i socijalnim oblastima dovela je do razvoja osećanja apatije prema promenama. Ipak, kada govorimo o potrebama mladih u Srbiji, dolazimo do podataka da žele da žive u demokratskom sistemu, jer smatraju da je ovo najbolji tip vladavine (više od 40 odsto njih), a isti procenat podržava ulazak u Evropsku uniju. Sa druge strane, postoje mladi koji smatraju da je zemlji potreban jak vođa - skoro polovina ispitanika, a sličan procenat zalaže se za vraćanje vojnog roka.

Kako bi se pomirile različite potrebe, kreirale promene po meri mladih, ali i svih drugih članova društva, neophodno je da svi sektori društva od civilnog, poslovnog do javnog budu uključeni u proces promena. U tom smislu, nalazi i podaci akademske zajednice predstavljaju polaznu osnovu za donošenje važnih odluka. Ipak, akademska zajednica je retko uključena u ove procese, a upravo ona poseduje podatke o realnim potrebama - o tome kakve promene su neophodne i kome bi one trebalo da budu namenjene. Ova grupa ljudi može da bude značajna podrška pružanjem adekvatnih podataka zasnovanih na činjenicama i dokazima, koje su rezultat dugogodišnjih naučnih istraživanja u svim sferama društvenog delovanja.

Prema studiji Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, u periodu od 2015. do danas, više od 90.000 visoko-obrazovanih pojedinaca se vratilo u Srbiju. Mnogi od njih odlučili su da svoje znanje i veštine stečene u inostranstvu iskoriste u cilju razvoja srpskog društva. Većina njih smatra da postoje oblasti u kojima su promene neophodne, kako bi se zadržao ljudski kapital. Sa druge strane, postoji i mogućnost da ovaj put ubrzamo - odgovore kako ima akademska zajednica koja će 22. septembra na Move.Link.Engage. online konferenciji, koju organizuje Beogradska otvorena škola, podeliti svoja zapažanja o ovoj važnoj temi.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti