Vesti

Kompanije i institucije u Novom Sadu otvaraju vrata srednjim školama iz svog grada i okoline

03.06.2024.
3 min

Kako bi se mladi upoznali sa različitim industrijama, zanimanjima i perspektivama koje pruža privreda novosadskog regiona, 12 organizacija otvara vrata za posete 7 srednjih škola različitih profila u pilot projektu. Cilj je pokretanje nacionalne inicijative povezivanja privrede i obrazovanja.

Kompanije i institucije u Novom Sadu otvaraju vrata srednjim školama

U želji da mladima ukaže na mogućnosti i zajednički podstakne razvoj lokalne privrede, Grupa za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Inicijativa Digitalna Srbija i Centar za promociju nauke, je zajedno sa Infostudom i Startuj Infostudom udružila snage i pokrenula nacionalnu inicijativu pod nazivom "Otvorena vrata". 

Organizatori ove inicijative, imaju jedinstven pogled na izazove pred kojima se mladi danas nalaze: “Dosadašnje iskustvo ovih organizacija u radu sa srednjim školama širom Srbije, ukazalo je na izazove sa kojima se suočavaju mladi i lokalne kompanije i institucije. Kao najveći izazovi su se pre svega pokazali nedostatak svesti o organizacijama u njihovom okruženju, zatim neupućenost u perspektive zanimanja 21. veka i nedostatak povezanosti između škola i privrede koji značajno doprinose odlasku mladih iz svojih mesta i izazovima zapošljavanja.”.

Cilj zajedničke incijative Grupe za obrazovanje, Infostuda i Startuj Infostuda "Otvorena vrata" jeste da odgovori na navedene izazove, tako što će udružiti privredu oko podrške i saradnje sa srednjim školama, kako bi zajedničkim snagama pomogli mladima da prepoznaju najkvalitetnije moguće perspektive za svoju budućnost u svojim regionima, i tako podstakli njihov razvoj, ali i razvoj lokalne privrede i zajednice u celini.

Kompanije i institucije u Novom Sadu otvaraju vrata srednjim školama

U pilot projektu se udružilo dvanaest kompanija, tj. organizacija, i sedam škola a prvi korak su organizovane posete za: 3Lateral, Biosens institut, Continental, Danubius članica Delta grupe, Levi9, MK Group i njena članica kompanija Carnex, Neoplanta, Naftna industrija Srbije, OTP banka, Schneider Electric i Vega IT. Njihovi stručnjaci predstavljaju mladima svoje industrije, kompanije i institucije, zanimanja i ali i tehnologije 21. veka. Učenicima i njihovim nastavnicima se tako daje uvid u delatnosti i ključna zanimanja, koja mladima tih obrazovnih profila predstavljaju potencijalne karijerne puteve. Dugoročno su u planu i drugi oblici podrške školama kroz mrežu partnerskih kompanija.

Nastavnici i đaci srednjih škola - Tehnička škola "Pavle Savić", Poljoprivredna škola - Bač, Osnovna i srednja škola sa domom učenika "Petro Kuzmjak" - Ruski Krstur, Gimnazija Smart, Tehnička škola „Mileva Marić-Ajnštajn“, Gimnazija "Isidora Sekulić", Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" - imaju priliku da se upoznaju sa ne samo sa organizacijama i stručnjacima, već i sa njihovim proizvodnim pogonima i tehnologijama. Od naredne školske godine cilj je da bude uključeno još više kompanija i škola koje će zajedno graditi mrežu podrške obrazovanju u novosadskom regionu.

Inicijalni događaj inicijative za Otvorena vrata Novog Sada, održan 24. aprila ove godine, u Hotelu Pupin u Novom Sadu, i bio je prilika da se predstavi inicijativa i pozovu kompanije i škole da se pridruže ovom važnom projektu. Kroz razmenu iskustava i planiranje budućih koraka, stvoren je temelj za povezivanje privrede i obrazovanja, stvarajući održivu budućnost za mlade i lokalne zajednice. Na događaju su učestvovali predstavnici svih 12 organizacija, koje krajem maja i početkom juna otvaraju svoja vrata lokalnim srednjim školama.  

Kopiraj link