Vesti

Kompas 4.0: Kako do posla u IT sektoru bez pisanja koda

03.08.2022.
4 min

Posla u IT-ju ima i za one koji se ne bave isključivo programiranjem. Postoji sve veća potreba za pozicijama kao što su menadžer rasta, business development menadžer, community menadžer i slični, za koje često ne postoje formalni obrazovni programi.

Kompas 4.0: Kako do posla u IT sektoru bez pisanja koda

Kako je evidentno da u IT industriji nedostaju ljudi na ovim pozicijama, održan je besplatni program Kompas 4.0 sa željom da se oni koje zanima karijera u oblasti razvoja biznisa detaljnije upoznaju sa radom u digitalnim kompanijama i omogući im se da unaprede postojeća znanja.

Program je pokrenula Inicijativa „Digitalna Srbija”, nevladina i neprofitna organizacija sa ciljem strateškog razvoja jake i globalno konkurentne digitalne ekonomije u Srbiji, čiji je Infostud jedan od osnivača, u partnerstvu sa FEFA fakultetom.

Šta sve možeš da radiš u IT-ju ako ne programiraš

Kroz Kompas 4.0 se polaznici upoznaju sa zanimanjima koja postoje u IT-ju, a tiču se kreiranja, razvoja i prodaje proizvoda, kao i vođenja procesa unutar organizacija koje se ovakvim poslovima bave.

Konkretno, program pruža osnovna znanja iz jedne od pet oblasti - poslovnog razvoja i prodaje, menadžmenta rasta, projektnog, community i produkt menadžmenta.

Zamišljen je kao odskočna daska za dalju karijeru mladih u ovim oblastima — tako što će im pokazati koje sve opcije stoje pred njima i motivisati ih da dalje istražuju i usavršavaju se u ovom pravcu.

Program je okupio kako stručnjake iz privrede, tako i profesore sa fakulteta ne bi li objedinio sva znanja neophodna inovativnim kompanijama i zahtevima Četvrte industrijske revolucije.

Kako je program zamišljen

Prvi ciklus programa Kompas 4.0 sastojao se iz tri faze u kojima su polaznici prošli kroz:

  • bootcamp,
  • karijerno savetovanje i usmeravanje
  • i jedan od pet kurseva po izboru iz gorepomenutih oblasti

Svaki kurs držala su dva predavača, koji su polaznicima pružili koristan spoj praktičnog i teorijskog znanja. Teoriju su pokrili iskusni predavači sa fakulteta, a praksu stručnjaci iz sveta digitalne industrije - Catena Media, DATA DO, Extreme Intimo, Growth Lab, Leaddelta, Nura, Vega IT…

Uz njihovu pomoć polaznici su prešli teme koje se tiču:

  • razumevanja podataka i klijenata (data literacy, consumer insight, design thinking),
  • unapređivanja funkcionalnosti nekog digitalnog proizvoda (product menadžment)
  • razvijanja strategije globalnog rasta i pozicioniranja na tržištu (menadžment rasta)
  • pristupanja novim tržištima (poslovni razvoj i prodaja)
  • postavljanja i vođenja projekata (projektni menadžment)
  • kreiranja sadržaja i okupljanja zajednice za izgradnju brenda (community menadžment).

Kompas 4.0 kroz prizmu polaznika

Do sada je već 60 polaznika prošlo kroz program, a evo šta oni sami kažu o njemu:

Jedina mana ovog predavanja je ta što ne traje duže jer je toliko interesantno, analitično i na lep način objašnjeno da je zaista šteta što je kratko trajalo. Zahvaljujući ovom kursu (Community Management) shvatila sam u kom smeru treba da se razvija moja karijera i da je ovaj kurs u sferi mojih interesovanja.

Kurs (Business Development & Sales) je bio izuzetno dobro struktuiran, predavanja su bila dinamična, puna korisnih primera iz prakse, predavačica nas je svojim entuzijazmom zainteresovala i održala pažnju dobrim odnosom novih informacija, uključivanjem nas u diskusiju pitanjima i navodeći nas na razmišljanje i aktivnu primenu znanja tokom samog predavanja.

Sveukupni utisak je jako pozitivan. Meni su zbog prirode posla termini bili poznati i materija je odlično obrađena. (Growth Management)

Sve relevantno za ovu temu (Product Management) je lepo objašnjeno i dočarano konkretnim primerima, situacijama i vežbom (case study), pa se prosto ne stiče utisak da postoji potreba bilo šta dodavati.

Najkompaktnije prezentovano predavanje u bootcamp fazi.

Dobila sam želju za još većim izučavanjem ove oblasti (Design Thinking) i bavljenje njenom primenom.

Obzirom da nisam imao ranije iskustva i znanja u ovoj oblasti (Consumer Insight), mogu potvrditi da je Marijana mnogo stvari približila i donekle rasvetlila koliko je mogla u datom vremenu. Mislim da je bila na visini zadatka :)

Ako ste među onima koji su zainteresovani za razvoj inovativnih biznisa, svoje utiske o programu možete poslati na mejl Inicijative Digitalna Srbija inicijativa@dsi.rs.

Prijavite se na newsletter Inicijative „Digitalna Srbija” i među prvima saznajte za sledeću fazu Kompasa 4.0 i slične programe ili informaciju prosledite onima kojima bi ovo moglo biti interesantno.

Kopiraj link