Vesti

„Komšije" su stigle! Mladi novosadski talenti snimili film u sklopu Art Kvart - Starta!

07.04.2022.
3 min

Da li ste od onih koji vire kroz špijunku, ne dišu i čekaju da komšija prođe da bi izašli iz stana? Ako ste pored toga još i ona osoba koja misli kako ove mlade danas ništa ne zanima i kako ste se vi nekad bolje i pametnije zabavljali, jedva čekamo da pročitate našu vest! Ako se niste pronašli ni u jednom od navedenog, onda naprosto samo uživajte u lepotama ovog sveta kojih još ima, a mi malo uobraženo mislimo da je i naša priča jedna od njih. Kako i da ne mislimo kad se već sedam godina družimo sa mladima koje okuplja ljubav prema Umetnosti i koje čak ni prošla godina omela u stvaranju.

„Komšije

Pandemija nas je zatvorila u četiri zida iza kojih su s druge strane disali nama neretko potpuni stranci, pa se upravo to pitanje, koliko poznajemo svoje komšije i u kakvoj zajednici živimo, izdvojilo kao svima bliska tema i rođena je ideja za film Komšije

Film je u petak, 1. aprila imao svoju premijeru na internetu, stoga Vas pozivamo da je pogledate na sledećem link-u.

Osim teme komšiluka i otuđenosti, iza kulisa on priča priču o mladim talentima za koje je ovo prvi umetnički poduhvat i susret sa magijom sedme umetnosti. Projekat Art Kvart - Start! 2021 bio je podeljen u pet sekcija koje je nakon završetka radionica udružio zadatak da snime film. Polaznici dramske sekcije su glumili, filmska sekcija je režirala i pisala scenario, a produkcijska se bavila organizacijom snimanja. Sekcija dizajna zvuka pridružila je svoje talente u radu na muzici i zvuku filma, a animatorska proizvela kreativnu završnu sekvencu. Premijera filma uživo, zakazana je za otvaranje osmog izdanja filmskog festivala na Novom naselju - „21114” i to 8. septembra ove godine.

Do bliskog cilja smo stigli, a on je bio da se mladi upoznaju sa audio-vizuelnom produkcijom iz prve ruke i zavole umetničke discipline i poslove. Daljih ciljeva je više i oni zavise od mnogo činilaca, ali bismo voleli da, kao i za mnoge polaznike prethodnih godina, ovo iskustvo bude tek početak i da Art Kvart - Start! umetničkoj i kulturnoj sceni podari nove talente u različitim oblastima. Mnogi od naših polaznika upisali su umetničke škole i akademije, a mi držimo palčeve i pravimo planove za sledeći, ovogodišnji poduhvat. Svi zainteresovani mladi od 15 do 20 godina koji u sebi prepoznaju ljubav prema Umetnosti, već sada mogu da nam postave pitanja i da se informišu o ovogodišnjem izdanju Art Kvart - Start! 2022 i prijave na adresu artkvartstart@gmail.com.

Projekat može da se pohvali osvojenom nagradom Instituta za javno zdravlje Vojvodine - ,,Moj doprinos zdravlju zajednice 2019”. Godine 2018. projekat je ušao u finale i u pet najboljih projekata Evrope na takmičenju koje organizuje mreža za aktivnu participaciju kroz kulturne aktivnosti ,,Amateo”, a iz oblasti amaterskog stvaralaštva. Kroz sedam godina, projekat je održan 8 puta, svake godine u trajanju od 3 meseca i kroz njega je prošlo više od 350 mladih iz Novog Sada i okoline.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra Novo naselje od 2014. do danas uspešno realizovalo 19 festivala, preko 1200 edukativnih i umetničkih radionica i programa, niz volonterskih i humanitarnih akcija, akcija ozelenjavanja, čišćenja i uređivanja javnih prostora kao i nekolicinu međunarodnih projekata.

Kopiraj link

Slični tekstovi

18 odabranih ideja u okviru programa “Superškole”  prezentovale nagrađene škole iz Srbije
10.02.2022.
7 min

18 odabranih ideja u okviru programa “Superškole” prezentovale nagrađene škole iz Srbije

Vesti
Milicu, Milju, Teodoru, Anu i Janu spaja ljubav prema matematici
06.05.2022.
7 min

Milicu, Milju, Teodoru, Anu i Janu spaja ljubav prema matematici

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti