Vesti

Međunarodna studentska nedelja u Beogradu je ponovo u gradu

01.08.2024.
3 min

Međunarodna studentska nedelja u Beogradu predstavlja osmodnevni događaj koji okuplja preko 200 ambicioznih mladih ljudi, željnih upoznavanja novih kultura, sticanja raznovrsnih znanja i stvaranja nezaboravnih uspomena i prijateljstava na globalnom nivou. Održava se od 2. do 10. avgusta u Beogradu, a podržan je od strane Ministarstva turizma i omladine.

Međunarodna studentska nedelja u Beogradu je ponovo u gradu

Ideja festivala je da se mladi u multikulturalnom okruženju bave najvećim problemima današnjeg društva i da putem radionica koje se koriste raznim metodama pruže svoj doprinos rešavanju tih problema.

Festival je edukativno zabavnog karaktera, odlikuje ga krovna tema koja je specifična svake godine. Tema ovogodišnjeg festivala jeste Kreativnost i Inicijativa, s toga će 17. godina postojanja biti predstavljena pod sloganom „#FindTheSparkLeaveYourMark“ studenti će moći da učestvuju u 8 zanimljivih radionica kao što su: mjuzikl, film, start ap, marketing i druge. Fokus ovogodišnje konferencije jeste razvijanje kreativnosti, ohrabrivanje i podsticanje mladih da iskažu svoj identitet, da razvijaju sopstvenu ličnost i samopouzdanje, ali i da budu pokretači novih inicijativa. Osim edukativnog programa, mladima se pruža mogućnost upoznavanja Beograda i razmena mišljenja sa svojim vršnjacima u ambijentu oslobođenom od predrasuda, rasizma, ksenofobije, homofobije, nasilja i govora mržnje. Učesnici će upoznati i stručnjake različitih profesija i biće podsticani na društveni aktivizam u sopstvenoj lokalnoj zajednici.

Međunarodnu studentsku nedelju u Beogradu tradicionalno odlikuju tematski dani.

Umetničko veče posvećeno je kulturno humanitarni događaj posvećen predstavljanju mladih umetnika iz Srbije i njihovih radova, a sav prihod tradicionalno odlazi u humanitarne svrhe. Ovaj događaj je otvoren za sve posetioce.

Srpski dan posvećen je predstavljanju srpske kulture i tradicije učesnicima iz preko 50 država.

Sajam država je događaj na kom učesnici predstavljaju tradicionalno-nacionalne specifičnosti, predstavljaju svoju kulturu putem hrane i pića koje izlažu na štandovima.

Parada zastava predstavlja događaj koji razvija multikulturalizam i pruža mladima priliku za sa svojim nacionalnim zastavama prošetaju glavnom ulicom Beograda.

Dan u Novom Sadu je dan posvećen poseti i edukaciji o drugom najvećem gradu Srbije od strane učesnika.

O značaju ovog projekta govori i sama činjenica da se on, sada već tradicionalno, održava svake godine, počevši od 2006. (dakle nepunih godinu dana nakon formiranja prvog organizacionog tima 2005. godine)

O organizaciji

Svetski omladinski talas (SOT) je omladinsko neprofitno i nevladino udruženje osnovano 2005. godine sa idejom povezivanja mladih na lokalnom i globalnom nivou, njihovim udruživanjem i razvojem. Svetski omladinski talas kroz svoje delovanje podstiče mlade da uče i razvijaju se, dele svoje znanje i iskustva, i daju doprinos zajednici.

Osnovna ideja organizacije je davanje šansi mladim ljudima da izraze svoj potencijal, deleći svoja uverenja i ideje, uz to se povezivajući na lokalnom i globalnom nivou kroz različite radionice i edukativni sadržaj. Ključni ciljevi Svetskog omladinskog talasa su:

  • podsticanje i promocija studentskih i omladinskih projekata i ideja,
  • unapređenje saradnje domaćih i inostranih studenata i omladine,
  • podsticanje bliže regionalne saradnje i etničkog dijaloga između nevladinih organizacija različitih zemalja,
  • promocija međusobne saradnje i razumevanja mladih, kao i borba protiv ksenofobije, predrasuda, rasizma i sve to kroz proces intenzivne interkulturne razmene.

Najznačajniji projekti organizacije su: Međunarodna studentska nedelja u Beogradu i Sajam volonterizma, kao i mnogi drugi projekti tokom radne godine.

Kopiraj link