Vesti

Međunarodni dan obrazovanja: Pandemija COVID-19 dovela je do prekida procesa globalnog učenja

26.01.2021.
2 min

Zatvaranje škola, univerziteta i drugih obrazovnih ustanova, kao i prekid u realizaciji mnogobrojnih programa opismenjavanja i dugoročnog obrazovanja uticala je na 1,6 milijardi učenika u više od 190 zemalja.

 

Učenje

Foto: Pixabay

Međunarodni dan obrazovanja obeležava se, po treći put, ove godine. Opšta skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. decembra 2018. godine ovaj dan Međunarodnim danom obrazovanja na podsticaj Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

 

Pandemija korona virusa značajno je uticala na obrazovanje i školstvo, menjajući značajno navike učenika kao i način sticanja novih znanja. Na ispit su stavljeni obrazovni sistemi svih država.

 

„Međunarodni dan obrazovanja obeležavamo tokom pandemije COVID-19 koja je dovela do globalnog poremećaja u procesu učenja nezapamćenih razmera i težine. Zatvaranje škola, univerziteta i drugih obrazovnih ustanova, kao i prekid u realizaciji mnogobrojnih programa opismenjavanja i dugoročnog obrazovanja uticala je na 1,6 milijardi učenika u više od 190 zemalja. Na početku godne vreme je iskorak i za saradnju i međunarodnu solidarnost kako bi se učenje i dugoročno obrazovanje postavilo u žižu interesovanja radi oporavka i transformacije ka inkluzivnijim, bezbednijim i održivim zajednicama.“ – poruka je koju su povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana obrazovanja uputili iz Ujedinjenih nacija UN podsećaju da oko 265 miliona dece i tinejdžera širom sveta nema pristup obrazovanju ili jednom započeto obrazovanje ne može da privede kraju.

 

Više od petine te dece je u osnovnoškolskom uzrastu.

 

 

Izvor: Glas Zaječara

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Ministarstvo preporučilo fakultetima da omoguće dodatni ispitni rok
25.02.2021.
1 min

Ministarstvo preporučilo fakultetima da omoguće dodatni ispitni rok

Vesti
Kakva će biti budućnost američkih univerziteta posle pandemije?
11.05.2020.
4 min

Kakva će biti budućnost američkih univerziteta posle pandemije?

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti