Vesti

Međunarodni studentski filmski kamp "Interakcija 2021": Tri ekipe snimaju tri filma

11.08.2021.
2 min

Dolaskom dvanaest učesnika, studenata filmskih akademija iz Poljske, Estonije, Egipta, Rusije, Novog Zelanda, Austrije, Hrvatske i Srbije, počeo je 16. Međunarodni studentski filmski kamp "Interakcija 2021".

Međunarodni studentski filmski kamp

Foto: Pixabay

Studenti su se okupili u Kulturnom centru Beograda i nakon uvodne radionice, otputovali su u Čačak i Užice gde će podeljeni u tri ekipe snimiti tri dokumentarna filma na temu "Bez ograničenja".

Isak Najts - Vašbourn, scenarista i reditelj sa Novog Zelanda, predvodi jednu od ekipa koja će snimati u Užicu. Student je master programa za scenario Kino Eyes Masters (Velika Britanija, Portugalija, Estonija). Njegov kratkometražni film "Slatki novac" premijerno je prikazan na 70. Berlinalu 2019. godine.

Drugu ekipu učesnika koja će boraviti u Užicu predvodi Klaudia Folga, studentkinja režije na Poljskoj nacionalnoj filmskoj školi u Lođu. Njen najnoviji film "Pećina kornjača" prikazan je na mnogim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući i Varšavski filmski festival, a takođe i nagrađen je brojnim nagradama.

Rediteljka čačanske ekipe je Ružica Anja Tadić, koja je diplomirala multimedijalnu režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde trenutno studira i master program režije. Tokom studija snimila je sedam kratkih filmova koji su nagrađeni na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Učesnici će uz podršku lokalnih koordinatora produkcije u narednih sedam dana pronaći priče i snimiti dokumentarce, a zatim će se 15. avgusta okupiti u Požegi, gde će do 22. avgusta montirati filmove. Premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 23. avgusta 2021. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Tokom petnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je 249 učesnika iz 56 zemalja, snimljeno 50 dokumentaraca i osvojeno više od dvadeset nagrada na filmskim festivalima.

 

Izvor: Novosti.rs

Kopiraj link