Vesti

Milena Dukić, Milica Bukarica i Anastasija Rubaković najbolji studenti Čačka

22.12.2021.
3 min

Gradska uprava u Čačku i ove godine je, po običaju, počev od 2003. godine izdvojila novac za stipendije najboljih zavičajnih akademaca.

Milena Dukić, Milica Bukarica i Anastasija Rubaković najbolji studenti Čačka

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Oni što su zabeležili uspeh u ocenama od 8,5 - 10, u toku školovanja na državnim univerzitetima počev od druge godine studija, uz uslov da daju godinu za godinom i prenesu najviše jedan ispit, primaće bespovratno od svog grada 8.000 dinara mesečno za razdoblje oktobar 21/jul 22.

To pravo ostvarila su 143 studenta koji pohađaju fakultete u raznim gradovima Srbije, a Čačak im je zavičaj.

Na vrhu te liste jesu Milena Dukić sa Priridno Matematičkog fakulteta Kragujevac, gde studira treću godinu i ima prosek ocena 10,00. Uz rame sa njom su, sa istim prosekom, Milica Bukarica i Anastasija Rubaković, studentkinje druge godine Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu, odnosno fakulteta Primenjenih umetnostu u Beogradu.

Iza njih je Miloš Resimić, akademac sa treće godine Filološkog fakulteta u glavnom gradu Srbije sa prosekom 9,75, Matija Bogićević na petoj godini Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu sa 9,69, Boris Kaličanin na trećoj godini Fakulteta političkih nauka, sa 9,62, Rade Sretenović, pitomac na drugoj godini Vojne akademije sa 9,62, Petar Pavlović na četvrtoj godini Filološko umetničkg fakulteta u Kragujevcu sa 9,60, Sara Stevanović na prvoj godini mastera fakulteta Tehničkih nauka u Čačku sa 9,59 i Vanja Čekerevac na drugoj godini Filološkog fakulteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,57.

Na toj listi umnih Čačana od 11. do 20. mesta jesu:

Ana Spasić, treča godina Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, sa prosekom 9,55, Nadežda Jevremović, treća godina FTN u Novom Sadu sa prosekom ocene 9,55, Vera Lišanin, studentkinja četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu sa prosekom 9,54, Lina Radisavljević sa treće godine Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevu sa prosekom 9,53, Natalija Radovanović koja je na drugoj godini mastera Arhitektonskog fakulteta u Beogradu sa 9,47, Anastasija Šiljković sa četvrte godine FTN u Čačku sa 9,43, Aleksa Stevanović sa treće godine Geografskog fakulteta u Beogradu sa 9,38, Jelena Ćurčić na trećoj godini Fakulteta primenjenih umetnostu u Beogradu sa prosekom 9,37, Ivana Marković sa druge godine Fakulteta Muzičke umetnosti u glavnom gradu sa prosekom 9,33 i Marko Didanović na drugoj godini Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu sa prosekom 9,33.

Gradska uprava je dodelila i 17 učeničkih stipendija od po četiri hiljade dinara tokom deset meseci za đake osnovnih i srednjih škola koji sa odličnim uspehom pohađaju školu za talente.

Dodeljena je jednokratna nagrada u iznosu od 12.000 dinara brucošima iz Čačka koji su na prijemnom za studije na fakultetima čije je osnivač RS, na konačnoj rang listi ostarili 95 i više bodova.

Na listi najdarovitijih mladih Čačana, ovog decembra pojavili su se i sugrađani što su osvojili jedno od tri prva mesta na republičkim školskim takmičenjima iz nastavnih predmeta po programu Mnistarrstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. Ta čast pripala je za 73 Čačanke i Čačanina kao i jednokratna nagrada od 12.000.

Ovo je znak pažnje grada Čačka prema najdarovitijim meštanima, a sve stipendije i nagrade su besplatne.

 

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Kopiraj link