Vesti

Milicu, Milju, Teodoru, Anu i Janu spaja ljubav prema matematici

06.05.2022.
7 min

Upoznajte učesnice Foruma mladih naučnika

Milica Vugdelić, Milja Jovanović, Teodora Obradović, Ana Mitić i Jana Dragović su mlade matematičarke, koje dolaze iz potpuno različitih krajeva Srbije iako ih na prvu ne povezuje puno toga, sa druge strane ih povezuje ljubav prema matematici.

Milicu, Milju, Teodoru, Anu i Janu spaja ljubav prema matematici

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ iz Niša uz podršku Startuja, organizuje osmi Forum mladih naučnika. Forum se održava u utorak, 10. maja 2022. godine u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu. 

„Ideja ovogodišnjeg Foruma jeste promocija devojaka u matematici. Kada smo odlučivali o temi samog Foruma, motivisale su nas reči čuvene matematičarke Marjam Mizarkani. Sa sigurnošću mogu reći da smo odabrali četiri heroine, prave mlade matematičarke. One dolaze iz Niša, Beograda, Kuršumlije“ – ističe Jovan Milić, osnivač Foruma mladih naučnika i dodaje: „Ovogodišnji Forum je tako koncipiran da će publika u realnom vremenu moći da postavlja pitanja našim govornicama. Pored toga, potrudili smo se da sam Forum tehnički unapredimo tako da smo pripremili pravi vizuelni doživljaj za sve posetioce. Zahvalni smo Univerzitetu u Nišu u čijem prostoru se i ove godine Forum održava.“

Učesnice ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika, diskutovaće na temu: „Dame u matematici, mislite da je nemoguće?“ Slogan ovogodišnjeg Foruma je „I ja imam pravo“, a organizatori žele da pošalju snažnu poruku o važnosti ravnopravnosti dama u matematici. 

Podsetimo, tradicija Foruma je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem. Ove godine je to Republika Srbija. 

Upoznajte devojke koje svojim radom menjaju sve(t) i koje govore na 8. Forumu mladih naučnika

  • Milica Vugdelić – zlatnim slovima upisana u Evropsku istoriju matematike

Kada kažemo da postoje mlade naučnice koje su osvojile sve što se može osvojiti u Evropi, mislimo na mlade naučnice poput Milice Vugdelić. Ova mlada i talentovana maturantkinja Matematičke Gimnazije u Beogradu se još od osnovne škole interesuje za prirodne nauke. Njeni rezultati zadivljuju i čine ponosnim građane Srbije. Osvajačica je srebrne medalje na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke 2021. godine, Milica osvaja zlatnu medalju i upisuje se zlatnim slovima u istoriju Evropske matematike. Do sada ima preko 100 nagrada osvojenih na domaćim i međunarodnim takmičenjima i olimpijadama iz matematike. 

„Mnogi ljudi koje znam stekli su pogrešan utisak o matematici, zato što nisu imali dobrog profesora u školi. Oni misle da svako ko je dobar mora neprekidno da ulaže u rad. To nije tačno, posebno ako imate afinitet prema matematici, svi mnogo radimo, ali daleko od toga da nosimo „tegle“ i po ceo dan rešavamo zadatke“ – poručila je Milica svojim vršnjacima.

  • Milja Jovanović – Međunarodne matematičke olimpijade kao „dobar dan“

Osvojiti pohvalu na Međunarodnoj Kavkaskoj olimpijadi iz matematike je veliki uspeh, osvojiti bronzu na Evropskoj olimpijadi iz matematike je još veći uspeh, osvojiti prva mesta na domaćim takmičenjima je uspeh za poštovanje, o srebrnim medaljama na brojnim olimpijada i da ne govorimo. Milja Jovanović, maturantkinja Matematičke gimnazije u Beogradu, mlada dama koja je krenula put čuvene Mileve Marić Anštajn je jedna od govornica na Forumu mladih naučnika. Mlada dama koja svojim rezultatima zadivljuje. Još u osnovnoj školi otkriva svoj talenat ka matematici. Vremenom, talenat prelazi u ljubav, a iz ljubavi dolaze i izvanredni rezultati. Milja je bila i vrhunska polaznica IS Petnice.

„Generalno, slabo se viđaju matematičarke, ali u poslednje vreme broj se povećava, sve ih je više, baš zbog raznih takmičenja. Kada devojke vide da imaju mogućnost da idu na takva visoko kotirana takmičenja, imaju motivaciju da rade. Ove godine su uveli i žensku Evropsku olimpijadu iz informatike“ – poručila je mlada Milja.

  • Teodora Obradović – sigurnim koracima ka uspehu

Teodora Obradović, rođena je 2007. godine u Nišu. Još je njena učiteljica prepoznala talenat za matematiku, te je mlada Teodora još kod učiteljice učestvovala na takmičenjima iz matematike. Najpre, Misliša i Kengur, a zatim i na opštinskim i okružnim takmičenjima iz matematike u organizaciji Društva matematičara Srbije. Sedmi i osmi razred, ova talentovana mlada dama završava u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i to u odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku. Mlada Teodora je trenutno učenica Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu i to na smeru za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo. Teodora je dobitnica mnogobrojnih nauka. Voli književnost, voli da čita, piše pesme i priče. Dobitnica je i nagrada na takmičenjima iz srpskog jezika i jezičke kulture. Kao učenica prve godine Gimnazije, napisala je i naučni rad predstavljen na Internacionalnoj naučnoj konferenciji na Elektronskom fakultetu u Nišu, što je svrstava u najmlađe učesnice u istoriji. 

  • Ana Mitić – rešavanje matematičkih zadataka kao od šale

Ana Mitić, rođena je 2008. godine u Nišu. Učenica je osmog razreda specijalnog odeljenja za učenike talentovane za matematiku u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu. Vlasnica je oko 100 nagrada i medalja osvojenih na takmičenjima iz matematike, informatike, fizike, hemije i tako redom. U školu je pošla godinu dana ranije, tako da je sav uspeh postigla takmičivši se sa decom koja su godinu ili dve starija od nje. Sa samo šest godina postaje član Društva matematičara Srbije, čime postaje najmlađa članica u istoriji Društva. Šest godina zaredom dobija Vidovdansku nagradu Grada Niša za osvojena prva mesta na takmičenjima iz matematike. Dvostrukti je dobitnik nagrade „Sveta Petka“. Sa izuzetnim uspehom pohađa peti razred niže muzičke škole (klavir). Osvajačica je preko 100 medalja na takmičenjima u znanju, ali je osvajačica i zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na takmičenjima iz ritmičke gimnastike. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. U slobodno vreme bavi se slikanjem, origamijem i izradom čestitki. 

  • Jana Dragović – zlato koje obasjava rodnu Kuršumliju

Jana Dragović, učenica je Gimnazije prirodno – matematičkog smera u Kuršumliji. Završila je Osnovnu školu „Miloje Zakić“, gde je proglašena za učenicu generacije. Završila je i Muzičku školu „Kornelije Stanković“ u Prokuplju. Učestvovala je na FLEKS programu, te je godinu dana srednje škole provela u SAD-u. Tokom osnovne i srednje škole, bila je veoma aktivna na takmičenjima iz matematike i fizike. Ponosna je na zavidne rezultate, koje je ostvarivala u tom periodu. Jedno vreme bavila se učenjem programskih jezika HTML i CSS, a trenutno uči Pajton. Sa samo 9 godina počela je da svira klavir. Jana je bila i polaznik Istraživačke stanice Petnica. Upravo u IS „Petnica“ na seminaru Fizike 2, u paru je radila na projektu “Određivanje koncentracije cestica cađi fotoakusticnom spektroskopijom”. Decembra 2020. godine, Jana osvaja zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi inovativnih radova. Brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima krunisani su Svetosavskom nagradom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Podsetimo, ovogodišnji Forum mladih naučnika, održava se u utorak, 10. maja 2022. godine od 11.30h u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu. Prisustvo događaju je moguće uz prethodnu prijavu na sajtu H.O. „Nađi Raula“. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da posete događaj i podrže jedinu zdravu budućnost svakog zdravog društva.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Osmi Forum mladih naučnika promoviše devojke u matematici
15.04.2022.
3 min

Osmi Forum mladih naučnika promoviše devojke u matematici

Vesti
Mladi naučnici u 2016. doneli Srbiji desetine medalja
17.01.2017.
3 min

Mladi naučnici u 2016. doneli Srbiji desetine medalja

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti