Vesti

Mladi naučnici iz Niša osvojili dve zlatne medalje na svetskom takmičenju iz matematike

07.04.2021.
3 min

U konkurenciji od nekoliko hiljada takmičara iz celog sveta, Andrija Živadinović, učenik drugog razreda specijalnog matematičkog odeljenja Gimnazije “Svetozar Marković” i maturant Marko Milenković osvojili su zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi “Innopolis” u Rusiji iz matematike.

 

Mladi naučnici iz Niša osvojili dve zlatne medalje na svetskom takmičenju iz matematike

Foto: Pixabay

Njihov profesor matematike Miloš Milosavljević kaže za Južne vesti da je ovo takmičenje iz spektra važnih, ozbiljnih, teških i sa jakom konkurencijom.

 

Na takmičenje se prijavilo nekoliko hiljada dece, a zatim se, nakon dva kruga kvalifikacija iz svakog razreda na finale pozivalo po tridesetak učenika iz celog sveta.

 

Milosavljević kaže da je bilo prilično zahtevno i nestandardno, pogotovo zato što je finalni deo zbog epidemije održan onlajn, a ocenjivanje koncipirano tako da se osim zadataka bodovalo i to kakvi su učesnici u odnosu na konkurenciju.

 

Problemi koji su se rešavali i na kvalifikacijama su nestandardni, nisu viđeni, zahtevni i originalni. Prilično zahtevan je bio onlajn deo. Takmičenje traje 4 sata, tu su 4 problema koje dobiju i morali su iz tri ugla da se snimaju, to je tehnički zahtevno. Ako se snimak prekine na sve tri kamere u istom trenutku, vi ste dikvalifikovani. Fajlovi koji se šalju su ogromni i samo slanje je zahtevno, tako da nije bilo naivno - kaže Milosavljević.

 

On sam je 25 godina posvećen matematičkim takmičenjima i kaže da ovakakv koncept ocenjivanja do sada nije video.

 

Važno je da li uspevate da uradite ono što masa uspeva ili gotovo niko ne može. Ocenjivanje u smislu kakvi ste u odnosu na konkurenciju i koliko se izdvajate iz mase. Prilično je zanimljivo i nestandardno.

 

Vi dobijete probleme i za svaki je recimo maksimalni broj poena 5, a onda se osvojeni broj bodova pomnoži u zavisnosti od toga koliko je zadatak dobro urađen.

 

Ako ste jedini koji ste uradili zadatak onda se osvojeni broj poena množi nekim brojem, ako je troje uradilo množi se manjim brojem - priča Milosavljević.

 

Andrija je, kaže, bukvalno najbolji i nema ni sa kim jednak broj poena, a Marko je na celoj rang listi bio drugi, a osvojio prvu nagradu u svom razredu.

Inače, specijalizovano matematičko odeljenje je i na prošlogodišnjem finalu ovog takmičenja imalo dva predstavnika, jedan od njih je Marko Milenković koji se takmičio i ove godine, a obojica su tada osvojila drugo mesto.

 

Gotovo sva deca koja osvajaju medalje iz matematike i informatike, a da su iz Niša, dolaze sa jednog mesta - iz odeljenja za talentovane matematičare. Oni se ne spremaju za takmičenje, rade tokom čitave godine na pripremama za takmičenje, nebitno kada će da bude, radi se kontinuirano - kaže Milosavljević.

 

Specijalizovano odeljenje postoji 30 godina, dodaje Milosavljević, a učenici su do sada osvojili 99 medalja na najznačajnijim svetskim takmičenjima, ne računajući olimpijadu u Innopolisu.

 

 

Izvor: Južne Vesti

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

12. Noć istraživača 29. septembra u jedanaest gradova Srbije
08.09.2017.
7 min

12. Noć istraživača 29. septembra u jedanaest gradova Srbije

Vesti
I sam život – istraživanje
24.01.2017.
4 min

I sam život – istraživanje

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti