Vesti

Mladi očekuju da će pronaći posao 3 meseca nakon školovanja

07.02.2022.
3 min

Nakon nekoliko godina školovanja mladi imaju jedan cilj - pronaći posao što pre. Dosta njih se zaposli i u toku procesa redovnog školovanja, ali većina čeka završetak poslednjeg ispita, odbrane diplomskog ili master rada.

Mladi očekuju da će pronaći posao 3 meseca nakon školovanja

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Šta se dešava nakon tog završetka koji se željno iščekuje? Neko se zaposli odmah, neko u roku od nekoliko meseci, a nekad je za posao potrebno i nekoliko godina.

Prema podacima Velikog regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj.infostud.com sprovedenog tokom Regionalnog sajma poslova, čak 38% mladih očekuje da će pronaći posao u periodu od 1-3 meseca nakon završetka školovanja! Takođe, 19% njih smatra da će na posao morati da sačeka 3 do 6 meseci, dok preko 15% mladih nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana.

Interesantan je i podatak da 38% mladih tačno zna čime želi da se bavi nakon završene škole, dok 57% ima ideju ali nije u potpunosti sigurno.

Većini mladih nije prihvatljiva plata ispod državnog proseka

Kada govorimo o plati, visina prihvatljive plate zavisi od težine i vrste posla. Čak dve trećine mladih kaže da im nije prihvatljivo da dobiju platu ispod državnog proseka. Sa druge strane, svesni trenutne situacije oni koji se bave profitabilnijim zanimanjima – pogotovo IT sektorom imaju znatno viša očekivanja. U ovoj oblasti, mladi od poslodavaca očekuju početne plate između 600e i 700e. Na kraju dolazimo do 1/3 koji smatraju da je prvi posao samo odskočna daska za karijeru, te iz tog razloga navode da plata na prvom poslu nije bitna i očekuju da će sa iskustvom doći i viša zarada.

Za koji oblik radnog iskustva pre stalnog zaposlenja su mladi zainteresovani?

Kao pripremanje za tržište rada, sticanjem dodatnih znanja i veština, mladi spontano i prvenstveno navode poslove koje imaju nameru da privremeno rade ili ih već rade. Ti poslovi mogu biti više ili manje stručni.

Istraživanje pokazuje da su za mlade prakse najbolji način za sticanje iskustva, s obzirom da čak 66% njih navodi kao poželjnu opciju. Mladi imaju pozitivan stav i često su uključeni u sezonske/honorarne poslove, koji im pored zarade i korisnog provođenja vremena, znače i kao prvi koraci ulaska u poslovni svet, te čak 55% njih ističe honorarni rad kao dobru opciju za sticanje radnog iskustva.

Za sticanje iskustva 15% mladih navodi i volontiranje, koje je sve popularnije među mladima.

Pozicije na koje najčešće konkurišu

Trend konkurisanja mladih na pozicije se već neko vreme nije promenio znatno. Pozicije na koje najčešće konkurišu su:

  1. Prodavac
  2. Administrativni radnik
  3. Komercijalista
  4. Telefonski operater
  5. Poslovni sekretar

Takođe, treba napomenuti da se na tržištu dosta traže oblasti poput marketinga, ekonomije, prodaje i HR-a, dok je IT oblast sve traženija među mladima zbog uslova koje ova oblast nudi.

Kopiraj link