Vesti

Mladi pokretači promena: Pobednički timovi RISE programa

19.02.2024.
4 min

Zajedničke niti” i „Link in Bioska” nazivi su dva mlada pobednička tima iz Srbije koja su osvojila finansijsku podršku i dodatnih 6 meseci stručne podrške u okviru Regionalnog inkubatora za socijalne preduzetnike (RISE), sa ciljem da dalje razviju svoje biznis ideje za rešavanje društvenih i ekoloških problema.   

Mladi pokretači promena: Pobednički timovi RISE programa

Tokom četvoromesečnog RISE programa, šest mladih timova razvijalo je svoje ideje za bolje društvo, od nule do biznis modela, uz podršku eksperata i mentora iz tima Smart kolektiva. Na tom putovanju su prošli kroz sve važne korake u pokretanju socijalnog preduzeća i pripremili se za prezentaciju svojih ideja pred žirijem i publikom. Na Demo danu, održanom 13. februara u inspirativnom prostoru „Kuća umetnica” na Dorćolu, žiri u sastavu Neven Marinović, Smart Kolektiv; Vojin Radojičić, Pulse Group; Nikoleta Kosovac, socijalno preduzeće Lice ulice; Milica Ličina, socijalno preduzeće Anđeli; Davor Džakula, Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO); Thibault Haïoun, Ambasada Francuske u Beogradu; Tijana Jugović, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Matthieu Penot, Delegacije Evropske unije u Srbiji, imao je težak zadatak da odabere dva tima koja će dobiti dalju finansijsku podršku da sprovedu svoj društveno značajan poslovni poduhvat.  

Nakon impresivnih prezentacija, žiri je doneo odluku da će finansijsku podršku dobiti tim „Zajedničke niti”, koji planira da razvije model za radno uključivanje Romkinja kroz razvoj autentičnih tekstilnih predmeta koji integrišu elemente romske kulture i tim „Link in Bioska” koji razvija seosko domaćinstvo sa kulturnim, zabavnim, sportskim i edukativnim sadržaja, uz ponudu lokalnih proizvoda iz svog okruženja, kako bi doprineli razvoju lokalne zajednice i inspirisali druge mlade da se vrate na selo i pokrenu slične inicijative. Pored toga, specijalna nagrada pripala je timu „Polimorf” koji ima viziju da obogati kulturnu scenu na Novom Beogradu pokretanjem festivala, a vremenom i novog kulturnog centra. Zajedno sa pobedničkim timovima, ovaj tim će učestvovati u RISE-ovom Regionalnom programu mobilnosti, u okviru kog će se, kroz studijska putovanja u regionu, mladi preduzetnici povezati sa svojim kolegama, istražiti slične koncepte socijalnog preduzetništva i razmeniti lekcije koje su naučili tokom RISE programa. 

Predstavnica Smart kolektiva, organizacije koja sprovodi RISE program u Srbiji, uručila je sertifikate o pohađanju programa svim učesnicima koji su na Demo danu predstavili svoje ideje. 

Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike već četvrti put za redom sproveo je besplatni program podrške za razvoj ideja socijalnog preduzetništva. Šest partnerskih organizacija iz Zapadnog Balkana je istovremeno sprovelo program, sa ciljem da motivisanim i posvećenim mladim ljudima omogući da svoju ideju razrade i učine region boljim mestom za život. Tokom četiri meseca „faze ideacije“, šest do osam timova gradilo je svoju ideju od nule do biznis modela. Na tom putovanju imali su podršku eksperata i mentora, sa kojima su prošli kroz sve važne korake u pokretanju socijalnog preduzeća. Dva najbolja tima iz Srbije odnosno ukupno 12 timova iz regiona, dobilo je dodatnu finansijsku i praktičnu podršku da u „fazi inkubacije“ sprovedu svoju ideju i unaprede razvoj svog poslovanja.  

Projekat RISE su podržali Francuska razvojna agencija (AFD), Evropska unija (EU), Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), Francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), PULSE (Groupe SOS), Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEYN), ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto Više, Smart Kolektiv, IEC Tehnopolis i Yunus Social Business Balkans. RISE program ideacije u Srbiji realizovao se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.   

Kopiraj link