Vesti

Mladi robotičari se plasirali na regionalno takmičenje u Sloveniji

26.05.2021.
4 min

Fondacija 1% je, u saradnji sa Serbian Tech i slovenačkom organizacijom Super Glavce, 23. maja u Kragujevcu, uspešno organizovala nacionalno takmičenje iz robotike - FIRST LEGO League. Prvo mesto odneo je domaćin, ekipa Prve kragujevačke gimnazije. Od ukupno devet timova koji su učestvovali, četiri tima iz Beograda, Kragujevca, Prijedora i Prijepolja obezbedili su dalji plasman na regionalno takmičenje u Sloveniji.

FIRST LEGO League

Foto: Promo

FIRST® LEGO® League je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje, upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova. Program se održava u preko 100 država, a Srbija je ove godine bila jedan od domaćina. Na globalnom nivou, za program je prijavljeno preko 35 000 timova.

Takmičenje se sastojalo iz četiri celine - osnovne vrednosti, Robot dizajn, Robot igra i inovativni projekat. Tim Prve kragujevačke gimnazije „LEGOBasters“ odneo je apsolutnu pobedu kada se sagledaju svi delovi takmičenja i time, zajedno sa još tri ekipe, obezbedio direktan plasman na regionalno takmičenje iz robotike u Sloveniji. Kragujevčanima će se u Sloveniji pridružiti i tim „ElektRobot“ iz istoimene škole elektronike, robotike i programiranja u Prijepolju, tim „LEGOMasters“ iz osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Prijedoru, kao i „Noobovi“ iz beogradske škole programiranja „Digi Klinci“.

Ekipa „Poliboti“ iz Politehničke škole u Beogradu, dobila je prvu nagradu za robota koji je najuspešnije prešao sve misije na specijalnoj podlozi sa LEGO preprekama i time ostvario najviše bodova u okviru celine Robot igra. Najbolje konstruisanog i dizajniranog robota imala je ekipa „ElektRobot“ iz istoimene škole elektronike, robotike i programiranja u Prijepolju i time osvojila prvu nagradu u okviru Robot dizajn dela. Najkreativnije rešenje inovativnog projekta koji je ove godine podrazumevao osmišljavanje načina za povećanje aktivnosti kod ljudi imala je ekipa „Noobovi“ iz beogradske škole programiranja „Digi Klinci“ i time zaslužila prvu nagradu za Inovativni projekat. Najistaknutiji timski duh i kolegijalnost imao je tim „LEGOMasters“ iz osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Prijedoru i što mu je donelo prvo mesto u kategoriji Osnovnih vrednosti.

Brend Tesla prepoznao je značaj i vrednosti programa i organizatora i pružio podršku ovogodišnjoj organizaciji takmičenja.

SerbianTech je organizacija koja se bavi osnaživanjem tehnološkog ekosistema. Aktivnosti i inicijative organizacije su zasnovane na tri stuba - tehnološko obrazovanje i edukacije, poslovno umrežavanje i promocija tehnološkog ekosistema.

Fondacija 1%, osnovana 2018. godine, ima za cilj podršku mladim, talentovanim ljudima da otkriju i ostvare svoje talente, ideje i potencijale. Podržava mlade naučnike, istraživače, inovatore i umetnike u učešću  na međunarodnim takmičenjima ili u školovanju i usavršavanju na međunarodnim fakultetima i univerzitetima. Princip kojim se Fondacija 1% vodi, zasniva se na 

tome da svako od nas može dati barem mali doprinos i na taj način zajedničkim snagama je moguće kreirati pozitivnu promenu i poboljšati svet u kojem živimo. 

Fondacija ima otvoren i humanitarni SMS broj 7001 na koji možete u bilo kom trenutku poslati poruku (cena poruke je 200 RSD, pdv se ne naplaćuje) i time podržati mlade talente.

O radu Fondacije, njenim projektima i akcijama, možete se informisati na zvaničnom sajtu 1posto.rs, ali i putem Instagram profila, Facebook i LinkedIn stranice.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti