Vesti

Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“ u oblasti nauke dele Luka Radičević i Jana Dragović

31.10.2022.
4 min

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti nauke i obrazovanja za 2022. godinu podele: Jana Dragović, studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i Luka Radičević, student master studija na Univerzitetu u Ljubljani, to je jutros saopštila prof.dr Melanija Mitrović, ispred komisije koja je odlučivala o ovogodišnjim laureatima.

Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“

Nagrada im se dodeljuje za „Za izvanredne rezultate postignute u naučnom radu i za životnu posvećenost promociji uzvišenih vrednosti u društvu“.

Jana Dragović je svoje osnovno i gimnazijsko školovanje završila u rodnoj Kuršumliji sa prosečnom ocenom 5,00 kao nosilac Vukove diplome i „učenik generacije na oba nivoa školovanja. Sa istom prosečnom ocenom završila je i osnovnu muzičku školu u Prokuplju (odseci klavir i solo pevanje). Brojne su nagrade koje je tokom tog perioda osvojila na takmičenjima raznih nivoa iz  matematike, fizike, biologije, srpskog i engleskog jezika i dr. Na naučno – inovativnom sajmu u Čendleru u Arizoni, februara 2020. godine je osvojila prvo mesto u kategoriji nauke o ponašanju tehnologije za naučno – istraživački projekat „Privatnost korisnika tokom upotrebe veštački-inteligentnih glasovnih asistenata: studija u razvijenim i zemljama u razvoju“. U svojoj karijeri osvojila je i zlatnu medalju u kategoriji tehnologija-informatika na Svetskoj inovativnoj olimpijadi u organizaciji Naučnog društva Indonezije. Dobitnica je Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Jana Dragović

„Brojni su primeri koji ilustruju neke od načina na koji nauka, tehnologija i inovacije mogu podržati diplomatske napore. Od suštinskog je značaja odbraniti naučno – istraživačke vrednosti kao što su akademska sloboda, istraživačka etika i integritet“ – istakla je u saopštenju prof.dr Melanija Mitrović i dodala: „Naučna diplomatija generalno uključuje tri pravca: diplomatiju za nauku, nauku za diplomatiju i nauku u diplomatiji. Sve ovo je odličan uvod za našeg drugog laureata Luku Radičevića.“

Luka Radičević, diplomirani je politikolog na Fakultetu društvenih nauka, Univerziteta u Ljubljani, gde je trenutno student master akademskih studija. Osnovnu školu „Branko Miljković“ i Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu završava sa prosečnom ocenom 5,00. Iz vremena školovanja u Nišu su i nagrada za aktivistu generacije, ali i potvrda o učešću na godišnjoj konferenciji IS Petnica. Na fakultetu u Ljubljani demonstrator je u okviru predmeta „polemologija“, asistent je u službi za studentske poslove, glavni je i odgovorni urednik slovenačkog dela regionalne redakcije studentskog naučnog časopisa društveno-humanističkih nauka i umetnosti „Politeuma“. Autor je dva poglavlja objavljena u najpoznatijoj diplomatskoj zbirci u Sloveniji „Acta diplomatica“. Brojna su njegova nagrađivana učešća na studentskim konferencijama: priznanje za najbolju oralnu prezentaciju na 2. Međunarodnoj konferenciji studenata međunarodnih odnosa u Ljubljani. Dobitnik je pune stipendije Ruskog doma za studije međunarodnih odnosa u Ruskoj federaciji. Luka je dobitnik brojnih nagrada na takmičenjima i međunarodnim konferencijama.

Luka Radičević

Objavljivanjem laureata u oblasti nauke i obrazovanja započela je nedelja objavljivanja imena laureata u svim kategorijama. Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ biće uručena na svečanosti u Nišu, 15. novembra u 12.00h na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Obrazloženje možete pogledati klikom na link.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Nagradu „Svetislav Milić“ dele Teodora Obradović i Milijan Bačević
30.10.2023.
5 min

Nagradu „Svetislav Milić“ dele Teodora Obradović i Milijan Bačević

Vesti
Ukupno 50.000 evra za 25 najboljih studenata - Postanite stipendista Coca-Cola HBC Srbija
05.04.2023.
3 min

Ukupno 50.000 evra za 25 najboljih studenata - Postanite stipendista Coca-Cola HBC Srbija

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti