Vesti

Najbolji diplomirani studenti ekonomije dobijaju prvi posao u vladi

08.03.2021.
4 min

Ministarstvo finansija, 8. marta, postaje "bogatije" za šest mladih i obrazovanih devojaka, sa "svežim" diplomama Ekonomskog fakulteta u Beogradu u rukama. Njima će ovo biti prvo radno mesto, a Ministarstvo finansija, prvi put u saradnji sa Ekonomskim fakultetom, na ovaj način dolazi do novog kadra.

 
Prvi posao u vladi
Foto: Pixabay

Svoje zadovoljstvo, pa i nevericu, ne krije Maja Marković (23). Kako nam je u sredu ispričala, njoj se ponuda dopala, a Ministarstvo finansija vidi kao pravu adresu za nju.

 

- Počinjem da radim u sektoru za budžet - vidno oduševljena nam je ispričala Maja. - Nisam očekivala da će mene izabrati, kada sam se prijavila na oglas koji je bio raspisan na fakultetu. Naročito što sam tek bila diplomirala u decembru. Niko od nas, dok je studirao, nije mogao da pretpostavi da ovako nešto može da se dogodi. Ovo mi je bila prva prijava za posao. Želim da dam svoj maksimum, očekujem da ću ovde dosta naučiti, a naravno da bih volela tu i da ostanem.

 

Inicijativa je krenula od ministra finansija Siniše Malog. A kako Ekonomski fakultet u Beogradu ima organizacionu jedinicu koja se bavi saradnjom sa privredom, bio je prava adresa za izbor najboljih mladih kadrova.

 

Potrebni su nam mladi i talentovani ljudi - ističe Saša Stevanović, državni sekretar zadužen za budžet u Ministarstvu finansija. - Temelji na kojima funkcionišemo su dobri i čvrsti. Imamo iskusne ljude koji su dugo u svom poslu i stvarno su odlični. Ali, ovaj posao je takav, da je nama novi kadar potreban i moramo primiti još ljudi. Na Ekonomskom fakultetu su bili oduševljeni što smo im se obratili da nam pronađu saradnike.

 

Kako nam je ispričao Stevanović, Ekonomski fakultet je raspisao poziv i pristiglo je 90 prijava. Prvi filter su bili oni, a do Ministarstva finansija su stigle prijave za 60 ljudi. Kada smo ih pozvali i rekli ko je primljen, bilo je velikih emotivnih reakcija, čak i suza.

 

- Mi smo pozvali na razgovor njih 27, a od ponedeljka kreće da radi šest devojaka - objasnio nam je Stevanović. - Kandidati su bili fenomenalni. To su sve studenti koji su nedavno završili fakultet i imaju visok prosek ocena. Na konkurs su se javili sa različitih smerova, čak i sa onih koji nisu prirodno vezani za ova radna mesta.

 

Neverovatno koliko su svi bili dobri i koliko imaju širok spektar znanja. Raspisali smo poziv za pet radnih mesta. Jedno je na poslovima makroekonomske prirode i četiri u sektoru za budžet. Imamo i jednu devojku koja je na doktorskim studijama, bavi se rizicima, pa ćemo i nju zaposliti. Tako je broj porastao na šest. Ona će biti u sektoru za praćenje fiskalnih rizika, za koji ćemo u narednom krugu raspisati poziv.

 

Prema rečima državnog sekretara, u početku će biti zaposleni na određeno vreme. Ukoliko budu dobri i požele da ostanu, to će i moći.

 

- Menja se imidž javne uprave, jer uzimamo najbolje studente i zapošljavamo, a to je uvek radila privreda - ističe Stevanović. - San svakog diplomiranog ekonomiste je da radi u Ministarstvu finansija.

 

Prvog radnog dana, mlade ekonomistkinje primiće i dočekaće ministar finansija Siniša Mali.

 

Novi krug u martu

Novi konkurs za radna mesta u Ministarstvu finansija biće opet raspisan sredinom marta, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Državni sekretar naglašava da će biti mesta za najmanje još četvoro mladih ekonomista.

- To će biti konkurs za nešto drugačije pozicije nego sad - ističe Stevanović. - Za fiskalne rizike, na poslovima pripreme budžeta, u sekretarijatu ministarstva, opšti poslovi državne uprave... U drugoj polovini aprila već bi trebalo da počnu da rade i oni.

 

 

Izvor: Novosti

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

BizKod#7 - za 24 sata do najbolje ideje
13.02.2023.
2 min

BizKod#7 - za 24 sata do najbolje ideje

Vesti
Nagrade najboljim studentima povodom Dana Univerziteta u Beogradu
13.09.2018.
2 min

Nagrade najboljim studentima povodom Dana Univerziteta u Beogradu

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti