Vesti

Najbolji student UNS-a je Maša Rapajić

01.02.2021.
6 min

Izuzetnim studentima Univerziteta u Novom Sadu za 2019/2020. godinu, kao i dekanima fakulteta na kojima su se obrazovali, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je juče svečani prijem u zgradi Banovine.

U prepoznatljivima po nečemu što nije samo učenje, a svesnima svoje misije da ne budu samo nezavisni nego i odgovorni, prof. dr Milošević vidi svetionike u godinama koje dolaze.

 

Najbolji student Maša Rapajić

Foto: Pixabay

Imati 10,00 nije samo prosek, to je savršenstvo. Zato čestitam svima koji su uspeli da budu najbolji među najboljima. Uvek se u odnosu na takve postavlja etičko pitanje da li ćemo učiniti dovoljno za one koji su kroz sistem obrazovanja već uveliko učinili za sebe i za Srbiju. Verujem da hoćemo – zaključio je Milošević.

 

Titulu najboljeg studenta, a ujedno studenta generacije u oblasti medicinskih nauka, ponela je Maša Rapajić, koja je šestogodišnje integrisane akademske studije medicine završila sa prosečnom ocenom 10. Prema rečima prof. dr Snežane Brkić, dekanke Medicinskog fakulteta, Maša je od druge godine bila aktivni učesnik, a posle i predsednik naučne sekcije, a ono što je odvaja od ostalih jeste to što je uspela da sa svojim kolegama organizuje SOS centar, kao dragocenu pomoć epidemiološkoj službi od početka širenja kovida 19.

 

Organizovali su se bukvalno za 24 sata, potpuno volonterski, sklanjajući na stranu sve svoje obaveze. Doktorka Rapajić pokazala je apsolutno sve što jedan budući lekar treba da pokaže, i to na vrhunskom nivou. Nadam se da će u sklopu politike zapošljavanja koju vodi naša Vlada uskoro položiti državni ispit i zaposliti se tamo gde želi. Svako ko je bude dobio za saradnika biće presrećan, kao što smo i mi bili jer smo je imali za studenta – kaže prof. dr Snežana Brkić, dodajući za nju da je veoma skromna i marljiva devojka, koja će naredne školske godine dočekati brucoše i ohrabriti ih svojim svetlim primerom, dokazujući da ništa nije nemoguće.

 

Novosađanka Maša Rapajić (1995), koja je Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj” završila kao nosilac Vukove diplome i đak generacije, upisala je doktorske studije, a sledeći koraci su joj polaganje državnog ispita i konkurs za specijalizaciju.

 

Izuzetna mi je čast što sam dobila ovu nagradu jer ona predstavlja krunu mog dosadašnjeg školovanja. Ključ uspeha su prvenstveno trud i rad, a onda dobra organizacija, da bismo, pored karijere, imali privatan život i hobije. Osim što priželjkujem usavršavanje u inostranstvu, planiram da ostanem u Srbiji i da radim – napominje ona.

 

U oblast humanističkih nauka, za najboljeg studenta izabrana je Jelena Vesić (1997), koja je diplomu stekla na Filozofskom fakultetu. Bila je stipendista opštine Ruma, gde je rođena, te Ministarstva prosvete i Fonda za mlade talente Republike Srbije „Dositeja”. Dekanka Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš objasnila je juče koliko im je dragocen svaki akademac, jer društvo napreduje samo ako ima mnogo obrazovanog sveta koji će ostankom u zemlji doprineti da ona postane dobro mesto za rast mladih porodica.

 

Maša Rapajić student generacije u oblasti medicinskih nauka, je šestogodišnje integrisane akademske studije medicine završila je sa prosečnom ocenom 10!


Potrudili smo se da svim studentima ponudimo inspirativnu sredinu u kojoj će moći da radoznalo rastu i istražuju, pre svega mnogo stranih jezika i upoznavanje sa različitim kulturama, što je neophodno kako bi samerili kakvi smo i videli da jesmo deo sveta. Sama numerička ocena nije jedini pokazatelj koliko je uspešan neki student. Zato smo otvorili mogućnost za sticanje dodatnih bodova putem raznih drugih aktivnosti, poput društvenokorisnog rada, koje formiraju kompletnog čoveka – kaže prof. dr Ivana Živančević Sekeruš.

 

U kategoriji prirodno-matematičkih nauka, student generacije je Ljubica Breno (1997), koja je osnovne akademske studije pohađala na PMF-u. Rođena je u Nemačkoj, ali je osnovnu školu i gimnaziju završila u Nevesinju, kao dvostruki nosilac Vukove diplome. Tokom školovanja bila je stipendista Fonda „Milan Jelić” i nosilac izuzetnih nagrada UNS.

 

Za laureata u oblasti tehničko-tehnoloških nauka izabrana je Sara Joksimović (1997) iz Sombora, a najboljim akademcem Tehnološkog fakulteta proglašena je 2017, 2018. i 2019, dok je u pomenutom periodu dobila i godišnju nagradu za studente od opštine Kula.

 

U kategoriji društvenih nauka, vrhunsko priznanje uručeno je Subotičaninu Bojanu Raškoviću (1997). Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja završio je 2020. kao najbolji student od njegovog osnivanja do danas. Osim što se može pohvaliti zavidnim akademskim postignućima, Bojan je i višestruki državni prvak u plivanju, a neki rezultati su i dalje važeći plivački rekordi Republike Srbije.

 

Student generacije u domenu umetnosti je Katarina Negotinović (1997), rođena u Sremskoj Mitrovici. Violinu uči da svira od svoje osme godine, otkad je pobrala više od 40 priznanja, od čega drugo mesto na međunarodnom takmičenju „Talents for Europe” u Slovačkoj, gde joj je pripala i specijalna nagrada za izvođenje kompozicije 20. veka.

 

Priznanja za vrhunske rezultate na evropskim i svetskim takmičenjima u školskoj 2019/2020. dobili su juče studenti Akademije umetnosti: Andrijana Pantić (flauta), Iva Dimitrijević (harfa), Valerija Vuksanović (horna), Andrej Balaž (violina) i Ilija Stanković (trombon).

 

Nagrada „Aleksandar Saša Popović”, ustanovljena 1999. u znak sećanja na jednog od najboljih studenata i asistenata PMF-a koji je kao rezervista Vojske Jugoslavije poginuo u NATO bombardovanju, pripala je najboljem studentu u oblasti informatike Mihailu Iliću (1996) iz Subotice.

 

 

Izvor: Dnevnik

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Upoznajte Vidaka Raičevića, najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu
19.10.2017.
2 min

Upoznajte Vidaka Raičevića, najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu

Vesti
Ima 28 godina, završava treći fakultet, ali u ovome je nanadmašan
25.10.2017.
4 min

Ima 28 godina, završava treći fakultet, ali u ovome je nanadmašan

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti