Vesti

Najbolji studenti na FTN-u: Svetosavska nagrada Milici Banović

05.02.2021.
4 min

Povodom Dana Svetog Save, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu dodelio je Svetosavsku nagradu svom najboljem studentu, za ostvaren izuzetan uspeh tokom studija.

 

Svetosavska nagrada Milici Banović

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Pored ovog tradicionalnog priznanja, prvi put su dodeljene i nagrade koje su dobile ime u čast srpskih naučnika, kao i bivših dekana FTN-a, koji su umnogome doprineli razvoju Fakulteta, ali i čitavog visokog obrazovanja u Srbiji.

 

Laureat Svetosavske nagrade za školsku 2019/20. godinu je Milica Banović. Milica je u roku od pet godina završila osnovne i master studije Energetike, elektronike i telekomunikacija, s ukupnom prosečnom ocenom 10,00. Tokom studija bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnoškog razvoja, zatim Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu, kao i Fonda za mlade talente Republike Srbije.

 

Dobitnica je nagrade Fonda „Momčilo Momo Novković“ koju joj je Fakultet tehničkih nauka dodelio 2018. godine. Naredne godine proglašena je najboljim studentom generacije u oblasti tehničko-tehnoloških nauka na Univerzitetu u Novom Sadu. Kao volonter, bila je uključena u organizaciju brojnih manifestacija Fakulteta i učestvovala je u naučnim konferencijama iz oblasti elektrotehnike i računarstva. Paralelno dok je pohađala treću i četvrtu godinu studija, Milica je bila saradnik – demonstrator, a zatim i saradnik u nastavi na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije.

 

Izuzetno mi je drago što je moj Fakultet prepoznao moj trud i rad tokom studija. Zato želim da poručim mlađim kolegama da uče i da se trude, da pronađu neku oblast za koju imaju najviše interesovanja i da u tom pravcu usmere svoje učenje i istraživanje, a rezultati će doći, rekla je Milica.

 

Proseci 9,98 i 9,75

Stefan Bokić je dobitnik nagrade „Mileva Marić Ajnštajn“, koja se dodeljuje kao izuzetna nagrada za ostvaren ukupan prosek iznad 9,50 na osnovnim i master akademskim studijama najboljem studentu studijskih programa Računarstvo i automatika, Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, Informacioni inženjering i Primenjeno softversko inženjerstvo.

 

Stefan je završio osnovne akademske i master akademske studije s ukupnim prosekom 9,98 na studijskom programu Računarstvo i automatika.

 

Aleksa Stojković je dobitnik nagrade „Nikola Tesla“. Ova nagrada se dodeljuje najboljem studentu studijskih programa: Energetika, elektronika i telekomunikacije, Merenje i regulacija, Biomedicinsko inženjerstvo i Elektrotehnika za ostvaren ukupan prosek iznad 9,50 na osnovnim akademskim i strukovnim studijama i master akademskim i strukovnim studijama. Aleksa je završio osnovne akademske i master akademske studije sa ukupnim prosekom 9,75 na studijskom programu Energetika, elektronika i telekomunikaciju.

 

Uz Svetosavsku nagradu, prvi put su uručene nagrade Fakulteta tehničkih nauka: „Mileva Marić Ajnštajn“, „Nikola Tesla“, „Živojin Ćulum“ i „Dragutin Zelenović“.

 

Predviđeno je da se ove nagrade dodeljuju najboljim studentima na Danu Fakulteta tehničkih nauka, međutim, u uslovima izazvanim pandemijom kovid-19 i nemogućnosti organizovanja proslava, nagrade su za prethodnu školsku godinu dodeljene povodom školske slave Svetog Save.

 

Nagrada „Živojin Ćulum“, za ostvaren ukupan prosek iznad 9,50 na osnovnim i master akademskim studijama studenata Proizvodnog mašinstva, Mehanizacije i konstrukcionog mašinstva, Energetike i procesne tehnike, Tehničke mehanike i dizajna u tehnici, Čistih energetskih tehnologija, Saobraćaja i transporta i Poštanskog saobraćaja i telekomunikacija, pripala je Draganu Smiljaniću koji je završio osnovne i master akademske studije s ukupnim prosekom 9,90 na studijskom programu Saobraćaj i transport.

 

Laureat nagrade „Dragutin Zelenović“ je Aleksandra Vračar koja je završila osnovne i master akademske studije sa ukupnim prosekom 9,69 na studijskom programu Inženjerski menadžment.

 

Priznanja - povelje, knjige i novčane nagrade, najboljima je u ime Fakulteta tehničkih nauka uručio prof. dr Boris Dumnić, prodekan za finansije i razvoj FTN-a.

 

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Nagrađeni najbolji diplomci Fakulteta Tehničkih nauka u Čačku
07.04.2021.
3 min

Nagrađeni najbolji diplomci Fakulteta Tehničkih nauka u Čačku

Vesti
Zlatni olimpijac i đak generacije Dobrica Jovanović - student prestižnog MIT-a
24.01.2022.
2 min

Zlatni olimpijac i đak generacije Dobrica Jovanović - student prestižnog MIT-a

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti