Vesti

Najviše fakulteta nastavu organizovalo kombinovanim modelom

22.02.2021.
2 min

Anketa o organizaciji nastave na fakultetima u Srbiji pokazala je da je nastava u jesenjem semestru školske 2020/21. godine organizovana 59,6 odsto kombinovanim modelom, 38,6 odsto u potpunosti na daljinu, dok je 1,8 odsto fakulteta nastavu organizovalo uživo.

 

Dualno obrazovanje

Foto: Pixabay

U pitanju je anketa koju je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) sprovela na svim državnim akreditovanim univerzitetima i dva privatna akreditovana univerziteta u našoj zemlji, a popunjavali su je predstavnici studenata (student prodekan, predsednik studentskog parlamenta ili delegat u studentskom parlamentu univerziteta).

 

Predstavnici studenata nastavu u jesenjem semestru ocenili su mnogo bolje organizovanom nego u letnjem semestru prethodne školske godine, i to sa 64,9 odsto, navodi se u saopštenju SKONUS-a.

 

Kako se dodaje, predstavnici studenata izjasnili su se da su visokoškolske ustanove u 75,4 osto prihvatili preporuke Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i SKONUS-a za organizaciju nastavnog procesa u ovoj školskoj godini.

 

Studenti su 68,4 odsto bili uključeni u kreiranje nastavnog procesa na svom fakultetu od strane uprave fakulteta.

 

Visokoškolske ustanove su nastavile da studentima zaraženim korona virusom omogućavaju dodatne termine polaganja fakultetskih obaveza, i to 91,1 odsto studentskih predstavnika se izjasnilo pozitivno, dok je 37,5 odsto visokoškolskih ustanova omogućilo popravljanje predispitnih obaveza na samom ispitu.

 

U saopštenju se, između ostalog, navodi da je 85,7 odsto visokoškolskih ustanova primenilo odluku Vlade Srbije o budžetskom finansiranju.

 

Kada je u pitanju nastavak nastavnog procesa, 50 odsto studenata smatra da nastava u letnjem semestru školske 2020/21. godine treba da bude održana uživo na visokoškolskoj ustanovi, dok je angažovanje profesora po pitanju konsultacija i izvođenja nastave sa ocenom 4 i 5 dalo 82 odsto predstavnika (skala ocene je bila od 1 do 5).

 

Rezultati ankete obuhvataju podatke sa 63 državna i dva privatna univerziteta, dodaje se u saopštenju.

 

 

Izvor: Dnevnik

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta đaci, studenti i profesori žele u ovoj godini
17.01.2022.
2 min

Šta đaci, studenti i profesori žele u ovoj godini

Vesti
Alumni panel diskusija - Od prakse do karijere
11.04.2018.
1 min

Alumni panel diskusija - Od prakse do karijere

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti