Vesti

Naši studenti iz sveta pozvali kolege na druženje

25.08.2021.
4 min

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu pripremila trodnevni skup u Beogradu. Za nešto više od dve decenije akademci oformili mrežu sa 22 ogranka na četiri kontinenta.

Naši studenti iz sveta pozvali kolege na druženje

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Rečima Miloša Crnjanskog srpski studenti iz sveta počinju priču o sebi. „Mogao bih u Danskoj, i u Švedskoj, i u Norveškoj, da živim. Pa i na Islandu. Svuda ima dobrih ljudi. Jedan drugi glas u meni, na to, dovikuje mi da se varam. I, da sreće nema van onog mesta, gde smo proveli detinjstvo i gde smo se rodili.” One dovoljno govore da, uprkos uspesima koje nižu na stranim fakultetima, naši mladi u srcu i dalje nose rodnu grudu. Tu ljubav i svest odakle potiču neguju više od dve decenije i prenose s kolena na koleno novih akademskih generacija. I s tom namerom je, na inicijativu tadašnjih akademaca širom Evrope i Amerike, i osnovana Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) 1997. godine.

Ideja im je bila da oforme mrežu naših akademaca koji žele da odu u inostranstvo na usavršavanje, onih koji to već čine tamo, kao i onih koji su se vratili u Srbiju. Od početnih desetak udruženih studentski klubova sastavljenih od naših akademaca iz SAD i Zapadne Evrope, organizacija je danas stigla do 22 međunarodna ogranka koja deluju na četiri kontinenta. Oni će, kako najavljuje Anđela Janković, predsednik organizacije, sutra i prekosutra organizovati „Ex-Yu Youth Leadership Conference”, skup na kom će okupiti mlade iz zemalja bivše Jugoslavije koji trenutno studiraju u inostranstvu, kao i godišnju „OSSIlaciju”, najvažniji događaj organizacije.

Jankovićeva objašnjava da je povod za održavanje ovogodišnje konferencije i osnovni cilj postojanja same organizacije, a to je podsticanje umrežavanja i buduće saradnje pomenutih akademaca na projektima koji će biti značajni za sve republike bivše Jugoslavije. Nju su pokrenula naša dva studenta u Americi, Ana Stambolić i Stanislav Knežević, uz podršku OSSI i finansijsku pomoć programa United World College, radi podsticanja regionalne saradnje mladih u nauci, politici, obrazovanju i preduzetništvu.

Konferencija će početi sutra celodnevnim predstavljanjima u kojima će o svojim aktivnostima, između ostalih, govoriti i lideri srpskih, crnogorskih i hrvatskih studenata u inostranstvu, predstavnici „Tačke povratka”, organizacije koja, prema mišljenju upućenih, ima najobuhvatnije podatke o migracijama mladih iz naše zemlje, Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, Regionalne kancelarije za saradnju mladih...

Uz to će i predstavnici studentskih organizacija iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije učestvovati na panel-diskusiji gde će izneti stavove o regionalnoj saradnji mladih. Sve navedene studentske organizacije prvi put u istoriji svog postojanja učestvovaće zajedno na jednom ovakvom skupu. Cilj im je kreiranje platforme za održivu regionalnu saradnju mladih, imajući u vidu značaj regionalne stabilnosti i ključne uloge koju mlade visokoobrazovane osobe imaju u tom procesu - objašnjava Anđela Janković.

Centralni događaj biće priređen u petak u Skupštini grada Beograda, kada se održava takozvana letnja „OSSIlacija” - godišnji skup Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, njihovih partnera i saradnika, među kojima su i brojna ministarstva i predstavnici diplomatskog kora.

Inače, sedište organizacije OSSI je u Beogradu, u kome deluje i lokalna beogradska kancelarija, a ima i predstavništva u Novom Sadu, Nišu i Banjaluci. Te lokalne kancelarije, između ostalog, organizuju tribine posvećene odlasku na studiranja u inostrane zemlje i obezbeđuju praksu za naše studente u inostranstvu kod renomiranih privatnih kompanija.

Organizacija pruža pomoć srpskim studentima u prevazilaženju administrativnih problema u toku odlaska i boravka u inostranstvu, obezbeđuje razmene važnih informacija i iskustava naših studenata u svetu, ali i letnju praksu, radi sticanja radnog iskustva u Srbiji, srpskim studentima koji se obrazuju van zemlje - navodi samo deo aktivnosti Jankovićeva, koja studira Korporativne finansije na univerzitetu LUISS u Rimu.

 

Izvor: Politika

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti