Vesti

Nastavlja se imunizacija studenata – vakcinu primilo gotovo 2.000 akademaca u Beogradu

02.04.2021.
4 min

Proces vakcinacije je u toku i u studentskim centrima u Srbiji. Do sada je vakcinisano gotovo 2.000 studenata Univerziteta u Beogradu, a tokom ove sedmice bi vakcinu trebalo da primi još 1.000 akademaca. Osim u Beogradu, studenti se vakcinišu i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Vakcinacija studenata

Foto: Pixabay

Direktorka Studentske poliklinike, dr Marija Obradović, rekla je da studenti u Beogradu mogu da se vakcinišu na glavnom punktu u poliklinici u Krunskoj, ali i u dva studentska doma – na Karaburmi i u Studentskom gradu.

"Oni mogu da se prijave preko svog izabranog lekara, naravno i preko e-Uprave mogu da se prijave. Takođe, mogu da se prijave upravi studentskih domova preko svojih fakulteta i organizacija koje postoje pri fakultetima", istakla je Marija Obradović tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

 

Dodala je da je do sada vakcinisano gotovo 2.000 studenata, od čega je 1.000 studenata kompletno vakcinisano. Među prvima su, navela je, vakcinisani studenti završnih godina Medicinskog fakulteta.

 

"Trenutno imamo spiskove za oko 1.000 studenata za ovu nedelju. Da li će se oni svi odazvati - videćemo. Za sada, svi studenti koji su se prijavili za vakcinaciju su se odazvali vakcinaciji. Sad zavisi i kako budu raspoložive vakcine", navela je Obradovićeva.

 

Istakla je da očekuje povećano interesovanje i da je Studentska poliklinika već održala nekoliko vebinara koji su se bavili vakcinacijom i da je svakom od njih prisustvovalo preko 1.000 mladih.

 

"Studenti farmacije su se dosta dobro organizovali, kao i studenti medicine, koji žele da pomognu vakcinaciji i da rade vršnjačku edukaciju među drugim mladim osobama da se prikaže benefit vakcinacije", naglasila je Marija Obradović.

 

Studenti se vakcinišu i u centrima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu 

Kada je reč o drugim gradovima u Srbiji, Marija Obradović je rekla da se studenti vakcinišu i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde studentski centri sarađuju sa tamošnjim zavodima za javno zdravlje.

 

Obradovićeva je naglasila da su procesom vakcinacije obuhvaćeni i strani studenti.

 

Direktor Studentskog centra Beograd Goran Minić je rekao da se u studentskim domovima od početka epidemije primenjuju sve preventivne mere i da zbog odgovornosti studenata i zaposlenih, kao i zbog saradnje sa Studentskom poliklinikom, situacija nije bila alarmantna.

 

"Mi smo sve pojedinačne slučajeve kovida 19 na vreme prepoznali, izolovali ih, i na taj način sprečili jednu vrstu širenja žarišta u studentskim domovima", kazao je Minić.

 

Dodao je da su svi zaraženi studenti iz studentskih domova bili asimptomatski ili sa blažom kliničkom slikom, a da je trenutno zaraženo oko 0,2 odsto od 10.500 studenata koji su smešteni u studentskim domovima.

 

"Nemamo širenje zaraze u pojedinačnim domovima. Oni nisu žarišta, tako da su se studenti zarazili ili kod svoje kuće, negde u gradu ili na nekim mestima gde se oni okupljaju ili u gradskom prevozu", naveo je Minić.

 

Goran Minić je rekao da je tokom vikenda u Studentskom gradu zabeleženo neodgovorno ponašanje manjeg broja studenata koji su se okupili u krugu Studentskog grada.

 

"Mi imamo pretpostavku da su to mladi ljudi. Oni su se okupili na otvorenom, mladi ljudi koji su iskoristili prvi dan bez opravdanja za tako nešto", kazao je Minić.

 

Pozvao je studente da se vakcinišu i da iskoriste priliku koja im je omogućena.

 

Od početka epidemije zaraženo oko 15 odsto studenata u Beogradu 

Marija Obradović je navela da je između 12.000 i 15.000 studenata do sada bilo zaraženo koronavirusom, što je oko 15 odsto od 100.000 studenata Univerziteta u Beogradu.

 

"Mi trenutno imamo 30 studenata iz kolektivnog smeštaja koji su ili otišli kući zbog izolacije ili su smešteni u stacionaru ili hostelu 'Lola' da bi se izdvojili iz kolektivnog smeštaja", istakla je Obradovićeva.

 

Goran Minić je istakao da se zaraženi studenti ne vraćaju u studentski dom dok ne dobiju potvrdu od lekara da su izašli iz izolacije.

 

 

Izvor: RTS

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Aktivno leto u Beogradu
21.07.2017.
1 min

Aktivno leto u Beogradu

Vesti
Studenti šumarstva i radnici "Zelenila" posadili 1.000 hrastova na Velikom ratnom ostrvu
24.11.2017.
1 min

Studenti šumarstva i radnici "Zelenila" posadili 1.000 hrastova na Velikom ratnom ostrvu

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti