Vesti

Neki niški fakulteti od oktobra kreću sa onlajn nastavom, drugi kombinovano

23.09.2021.
4 min

Nova akademska godina se bliži, a mnogi niški studenti još uvek ne znaju kako će se nastava odvijati jer svaki fakultet donosi svoju odluku. Na pojedinim niškim fakultetima odluka je doneta, pa će Ekonomski i Pravni fakultet imati onlajn nastavu, dok će na Fakultetu zaštite na radu i Filozofskom nastava biti kombinovana.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Na niškim fakultetima studenti su predavanja uglavnom slušali onlajn, a po najavama nekih fakulteta sa tom praksom će se nastaviti i ove godine. Ipak, neizvesnost oko nastave najviše je zabrinula studente koji nisu iz Niša.

Prošle godine smo išli na fakultet samo prvih mesec dana, kako je teško naći stan, po početku onlajn nastave nismo ga otkazivale u nadi da ćemo krenuti ponovo sa regularnom nastavom. Plaćale smo stan i narednih meseci, jer nisamo znale šta će se desiti. Sada ponovo ne znam da li treba da tražim stan ili ne - objašnjava studentkinja sociologije iz Vlasotinca.

Zbog loše epidemiološke situacije, a i zbog studenata koji dolaze sa strane, po rečima prodekanice Pravnog fakulteta Anđelije Tasić, oni su se odlučili za onlajn nastavu. Smatraju, kaže, da je ekonomski neracionalno da samo deo nastave bude uživo, zbog čega bi studenti zbog nekoliko časova vežbi morali da plaćaju stanarinu.

Mi smo doneli odluku na veću da u jednom semestru, dok se situacija ne promeni, idemo onlajn. Odluka je vezana za prvi semestar, sa mogućnošću da je promenimo kada se, nadamo se, situacija popravi. To važi za sve i za brucoše i za nastavu i za vežbe - kaže prodekanica Pravnog fakulteta.

S obzirom na to da se Pravni i Ekonomski fakultet nalaze u istoj zgradi, gde je veliki broj studenata u stalnom kontaktu, ovo će važiti i za studente ekonomije, gde će biti organizovano samo svečano uručivanje indeksa za prvih 70 studenata sa rang liste.

Samo ćemo izvršiti prijem nove generacije. Zbog cele epidemiološke situacije, Ekonomski i Pravni fakultet su doneli odluku da se organizuje onlajn nastava. Da se nastavi kakva je bila u prošloj godini. Pratićemo situaciju i u zavisnosti od epidemiološke situacije, mera, donositi odluke, ali će se krenuti sa onlajn nastavom preko zuma - kaže dekan Ekonomskog fakulteta Tadija Đukić.

Na Filozofskom fakultetu, po rečima dekanice Natalije Jovanović, nastava će se odvijati po kombinovaom modelu, tamo gde je neophodno da se vežbe održe uživo.

Neće biti sve onlajn, neke vežbe i predavanja će biti uživo po zahtevu studenata i profesora, gde je to potrebno, uz poštovanje svih mera. Pošto imamo 4.000 aktivnih studenata, bilo bi zaista nerazumno da u ovoj zgradi na dnevnom nivou i 2.000 ljudi cirkuliše, bilo bi krajnje nebezbedno. Zbog toga će biti preporuka da se ona predavanja koja mogu i uz saglasnost studenata rade uživo - kaže dekanica Filozofskog fakulteta.

U planu je, kaže dekanica, da studenti prve godine, prve dve nedelje idu na nastavu, a da li će se se nastaviti sa tim zavisi od epidemiološke situacije.

Po rečima dekana Fakulteta zaštite na radu Miomira Praščevića brucoši će krenuti na fakultet, dok će starije kolege imati kombinovanu nastavu.

Prva godina će ići za sad uživo kompletno i predavanja i vežbe sa smanjenim brojem po grupama, a više godine će ići kombinovano predavanja, računske i laboratorijske vežbe biće uživo na fakultetu - kaže dekan Fakulteta zaštite na radu.

Kako je rekao dekan fakulteta, oni će pratiti situaciju na dve nedelje i ako za to bude bilo potrebe menjaće se način organizovanja nastave.

 

Izvor: Južne vesti

Kopiraj link