Vesti

Nikola Milanović pobednik četvrte besplatne Akademije preduzetništva

27.06.2024.
3 min

Veliko finale najboljih biznis ideja u okviru ovogodišnje besplatne Akademije preduzetništva koju realizuje Asocijacija za afirmaciju kulture (ASK) pod pokroviteljstvom NCR Fondacije, još jedan je dokaz koliko su mladi danas odvažni i spremni da unose promene. Od 30 odbranih talentovanih finalista, koji  su šest meseci vredno učili i razvijali svoje biznise i ideje, najsnažniji utisak na stručan žiri ostavio je Nikola Milanović, dvadesetšestogodišnjak iz Kragujevca, osvojivši prvo mesto sa aplikacijom osmišljenom da se vlasnici i ljubimci što bolje povežu.

Nikola Milanović pobednik četvrte besplatne Akademije preduzetništva

„Naša misija je olakšati brigu vlasnicima pasa tako što ćemo im pružiti mogućnost da se pored osnovnog praćenja i razumevanja, povežu sa svojim ljubimcem. Kroz personalizovane preporuke i podršku, naš cilj je da svaki ljubimac a samim tim i njihov vlasnik bude srećan“ rekao je Nikola Milanović i dodao „Pomoću WellpetAI vlasnici mogu razumeti šta njihov ljubimac želi da im poruči. Takođe, veštačka inteligencija omogućava predikciju anomalija u ponašanju i zdravstvenom stanju, što vlasnicima daje mir i sigurnost a njihovog ljubimca čini srećnim i zadovoljnim.“ Na pitanje kako funkcioniše WellpetAI Nikola je rekao:

"Wellpet.AI" koristi dve najmodernije tehnologije: veštačku inteligenciju i pametne IoT uređaje. Ova kombinacija omogućava prevod potreba i signala ljubimca u stvarnom vremenu. Veštačka inteligencija analizira podatke sa pametne ogrlice i pruža vlasnicima uvid u emocionalno stanje psa, predikciju mogućih problema i personalizovane savete za odgajanje.

Online škola matematike MatŠ donela je drugo mesto Kosti Soldo i Vladanu Vukoviću, a trećeplasirani Miloš Mladenović i Slavica Simjonović razvili su biznis Heaven gardens koji se bavi reciklažom građevinskog materijala – dekorativnih ciglica, handmade proizvodnjom i proizvodnjom old tools metodama.

U projekat Digitalna ekonomija za uravnotežen i otporan ekonomski razvoju koji je finansirala NCR fondacija, uključeno je gotovo 200 mladih iz 10 gradova Srbije. Kroz 2 generacije Akademije preduzetništva, koja je potpuno besplatna, 75 mladih je dobilo priliku da unapredi svoja znanja i veštine i započne sopstvene poslovne poduhvate. U okviru ovog projekta nastao je i digitalni resursni centar sa preko 200 sadržaja neophodnih za započinjanje preduzetničkih inicijativa a koji je posetilo više od 220.000 ljudi.

Nikola Milanović pobednik četvrte besplatne Akademije preduzetništva

Ovaj projekat je deo šire misije Asocijacije za afirmaciju kulture da podrži mlade u njihovim preduzetničkim poduhvatima. U današnjem poslovnom ambijentu, samozapošljavanje i preduzetništvo predstavljaju ključne modele za dugoročno osiguranje kvaliteta života. Mladi preduzetnici donose inovacije, stvaraju nova radna mesta i podstiču ekonomski rast. Njihovi uspesi ne samo da utiču na njihove živote, već i na širu zajednicu, stvarajući ekonomske mogućnosti i jačajući lokalne ekonomije. Pre dve godine smo zajedno krenuli na ovo putovanje sa ciljem da osnažimo mlade preduzetnike u Srbiji i danas, sa ponosom možemo reći da smo postigli mnogo- rekao je Andej Balanč, izvršni direktor i osnivač ASK, prilikom dodela plaketa najboljim polaznicima Akademije preduzetništva i zatvarnju projekta u Privrednoj komori Srbije.

Asocijacija za afirmaciju kulture (ASK) osnovana je 2015. godine sa ciljem da pozitivno utiče na lokalnu zajednicu, mlade i javnost. Počeli su baveći se humanitarnim radom, a danas je njihovo delovanje prošireno na osnaživanje mladih u oblastima aktivizma, zapošljivosti, preduzetništva i zaštite životne sredine. Kroz njihove programe prošlo je više od 2.000 mladih ljudi, utičući na skoro 50 lokalnih zajednica u Srbiji.

Kopiraj link