Vesti

Niški Univerzitet među 1.500 svetskih i treći u Srbiji po vidljivosti na internetu

04.02.2021.
2 min

Od skoro 12.000 svetskih univerziteta Vebometriks je Univerzitet u Nišu rangirao na 1462. mesto prema vidljivosti naučnih i istraživačkih rezultata i postignuća objavljenih na internetu, a u Srbiji je na trećoj poziciji.

 

Niški Univerzitet među 1500 svetskih univerziteta po pretrazi

Foto: Pixabay

Webometrics Ranking of World Universities je inicijativa istraživačke grupe koja pripada najvećem javnom istraživačkom telu u Španiji, a od 2004. dva puta godišnje objavljuje rang-liste svetskih univerziteta na osnovu vidljivosti na internetu.

 

Listu prave na osnovu četiri indikatora - prisustva na internetu, uticaja, otvorenosti i izuzetnosti, odnosno univerzitete rangiraju na osnovu toga koliko publikacija imaju na internetu, koliki one uticaj imaju i koliko su citirane.

 

Namera nam je da motivišemo institucije i pojedince u akademskoj i naučnoj zajednici da njihovo prisustvo na internetu reflektuje njihove aktivnosti i značaj. Ako je prisustvo na vebu daleko ispod očekivane pozicije, s obzirom na reputaciju koju neka naučna ili akademska institucija ima, univerzitetska uprava treba da preispita svoju politiku koja se tiče interneta, transparentnosti rada, slobodnog pristupa rezultatima, i da radi na povećanju obima i kvaliteta elektronskih publikacija - navode na sajtu.

 

Na njihovoj listi našao se i niški Univerzitet koji je, od skoro 12.000 univerziteta iz celog sveta, među 1.500 najvidljivijih i nalazi se na 1462. mestu.

 

Prema januarskom izveštaju Vebometriksovog sistema rangiranja univerziteta na osnovu njihove prisutnosti na vebu, odnosno vidljivosti njihovih akademskih (naučnih i istraživačkih) rezultata i postignuća objavljenih na internetu, Univerzitet u Nišu se našao na trećem mestu svih rangiranih univerziteta i visokoškolskih institucija iz Srbije u 2020. godini - navode na sajtu Univerziteta.

 

Niš je na trećem mestu nakon Beograda i Novog Sada, među srpskim univerzitetima, a u prvih 100 na svetu uglavnom su univerziteti Sjedinjenih Američkih Država, a prvi na svetu Univerzitet u Vašingtonu.

 

 

Izvor: Južne Vesti

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Saradnja Univerziteta u Šangaju sa srpskim univerzitetima
05.12.2018.
2 min

Saradnja Univerziteta u Šangaju sa srpskim univerzitetima

Vesti
Niški Univerzitet postao deo balkanske asocijacije
14.05.2019.
1 min

Niški Univerzitet postao deo balkanske asocijacije

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti