Vesti

Nišlijka u TOP 10 basketball istraživača u svetu

10.02.2021.
3 min

Dr sci. Emilija Stojanović iz Niša, rangirana je u top 10 svetskih istraživača u košarci, prema najnovijoj Expertscape listi koja je upravo objavljena.

 

Emiliva Stojanović u top 10 svetskih istraživača u košarci

Foto: Pixabay

Expertscape od 1997. godine rangira istraživače i institucije iz celog sveta prema njihovoj stručnosti/ekspertizi u više od 29,000 biomedicinskih tema. Ova priznata akademska lista obuhvata 256 naučnih disciplina.

 

Lista Expertscape, na kojoj se u top 10 svetskih stručnjaka našla i dvadesetosmogodišnja Nišlijka formirana je na osnovu broja objavljenih naučnih radova od 2010. godine u prestižnim časopisima sa većim impakt faktorom, a koji su indeksirani u Web of Science.

 

Uspeh mlade naučnice utoliko je značajniji jer je ona u svet nauke ušla pre samo četiri godine nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

 

Važno je istaći i da je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša, postao apsolutno najbolji fakultet sporta u Srbiji i jedan od vodećih fakulteta u regionu Jugoistočne Evrope. Prema najnovijem akademskom rangiranju svetskih univerziteta – Šangajska lista za 2020. godinu – Fakultet se našao između 101. i 150. mesta, među najboljim fakultetima sporta na svetu (Sport, Exercise and Health science) i jedini je iz Srbije koji se našao na ovogodišnjoj rang listi. Sigurno je da istraživački radovi mlade naučnice doprinose ovom sjajnom rezultatu, ali i međunarodnom ugledu naučnika iz Srbije“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

 

Emilija je nedavno bila na čelu istraživačkog tima naučnika koji je dokazao kroz svoj međunarodno priznat rad da jedan od najzahtevnijih oblika vežbanja kod žena uzrokuje preoblikovanje srca bez oštećenja srčane funkcije.

 

Dobitnica je i nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ za 2019. godinu koja se dodeljuje u partnerstvu kompanije L’Oréal Balkan, UNESCO Nacionalne komisije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Nakon uspešne košarkaške karijere, koju je zamenila još uspešnijom naučnom, dr sci. Emilija Stojanović ostvarenim rezultatima ruši predrasude da neko ko dolazi iz oblasti nauka o sportu ne može biti uspešan i u medicinskim naukama i to na svetskom nivou“, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Niške Vesti

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Ima 28 godina, završava treći fakultet, ali u ovome je nanadmašan
25.10.2017.
4 min

Ima 28 godina, završava treći fakultet, ali u ovome je nanadmašan

Vesti
U kasarnama uskoro IT studenti
09.02.2017.
1 min

U kasarnama uskoro IT studenti

Vesti
Milica i Darko prošli studentsku praksu u NIS-u, a potom dobili i posao u toj kompaniji
25.04.2024.
9 min

Milica i Darko prošli studentsku praksu u NIS-u, a potom dobili i posao u toj kompaniji

Vesti