Vesti

Nova kulturno-obrazovna platforma eMuzej počinje sa radom

07.04.2021.
3 min

Nova kulturno-obrazovna platforma eMuzej čiji je cilj povezivanje škola i muzeja predstavljena je danas na online konferenciji koju su organizovali Ministarstvo kulture i informisanja i Muzej Vojvodine.

 

Nova kulturno-obrazovna platforma eMuzej počinje sa radom

Foto: Pixabay

Platforma je namenjena kustosima, kustosima-pedagozima, muzejskim edukatorima i nastavnom kadru u školama, sa ciljem da se razvije u platformu koju bi nastavno osoblje koristilo u svakodnevnom radu sa učenicima.

 

Svaki muzej ima neki oblik pedagoškog rada kroz koji kustosi rade sa decom osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, pa i studentima. Iako postoji saradnja između škola i muzeja, kroz platformu eMuzej ostvaruje se direktna veza između nastavnog programa i muzejskih predmeta.

 

Rukovodilac grupe za inspekcijske poslove Ministarstva kulture i informisanja Srbijedr Dejan Masliković naveo je da se na ovom projektu radilo oko dve godine.

 

Ideja nam je da se kultura vrati na velika vrata u obrazovanje, radićemo na tome da nastavne jedinice u potpunosti budu usaglašene sa ovom platformom.

Takođe smo sa prosvetom pokrenuli niz tema od interesa za razvoj kulture i prosvete, a to je izrada digitalnih vodiča, odnosno obrada sadržaja iz ustanova kulture na onim lokacijam gde deca idu na ekskurzije i rekreativne nastave, a ponudili smo i sadržaj ustanovama kulture za izradu digitalnih udžebnika“, istakao je Masliković.

 

Mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine izjavila je: “Nakon iskustva sa virusom korona, pokazalo se da saradnja između škola i muzeja, koja je u suštini priordna, treba da bude planski usmerena. Mi smo kompleksan muzej, kod nas mogu da se pokrivaju teme iz istorije, istorije umetnosti, biologije, geografije, kao i mnogih drugih predmeta”.

 

Stanković Pešterac je dodala da je rad sa decom od važnosti za celokupan razvoj društva, te su nastojali da se na ovoj platformi kreiraju sadržaji koji će njima biti prijemčivi. “Korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija moramo da zainteresujemo novu, mladu publiku koja je okrenuta novim tehnologijama”, naglasila je direktorka Muzeja Vojvodine.

 

Mr Lidija Milašinović, direktor Narodnog muzeja Kikinda navela je da je njima platforma eMuzej omogućila rad sa đacima osnovne škole od 2. do 5. razreda i izvan Kikinde.

 

Svaki muzej i galerija poseduju sadržaje u različitim formatima (tekstovi, fotografije, audio, video) koji mogu da se povežu sa nastavnim temama i jedinicama u okviru platforme. Korišćenjem prednosti informaciono-komunikacionih tehnologija i digitalizacije u prezentaciji kulturnog nasleđa Srbije stvara se mogućnost kreiranja virtuelnih časova u muzejima i galerijama.

 

Na besplatnoj elektronskoj platformi za učenje – eMuzej, muzejske priče o predmetima usklađuju se sa nastavnim temama i jedinicama od 2. do 5. razreda osnovne škole i osmišljavaju od strane timova koje čine kustosi, kustosi-pedagozi, IT stručnjaci i učitelji. Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije će sprovesti obuke za rad na ovoj platformi za zaposlene u muzejima i galerijama.

 

Korišćenjem platforme u ovom trenutku mogu se saznati osnovne informacije o Muzeju Vojvodine, Narodnom muzeju Kikinda, Narodnom muzeju Leskovac i Zavičajnom muzeju Knjaževac. Trenutno se radi na implementaciji i pripremi sadržaja za Narodni muzej u Beogradu i Narodni muzej Zrenjanin. Nastavne teme, koje su do sada obrađene su saobraćaj za 2. razred, zanimanja za 3. razred, život nekad i sad, porodica nekad i sad za 3. razred, život pod Turcima za 4. razred i rimsko doba za 5. razred“, dodaje se u saopštenju.

 

 

Izvor: Danas

 

 
Kopiraj link