Vesti

Nove umetničke intervencije gostujućih umetnika Novog kulturnog naselja!

21.09.2022.
3 min

Tokom avgusta 2022. godine umetnica Rossana Ribeiro iz Porta, bila je je gošća novosadskog Novog kulturnog naselja i zajedno sa lokalnim umetnicima Milicom Surutkom i Sinišom Tucićem radila u okviru projekta ,,Novo(ne)otkriveni prostori”, podržanog od strane programa Kreativna Evropa a kroz projekat „Magic Carpets”; Vlade Švajcarske kroz program „Kultura za demokratiju”a sprovodi ga „Hartefakt fond”; Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja.

Nove umetničke intervencije gostujućih umetnika Novog kulturnog naselja!

Prezentacija umetničkih radova nastalih sa komšijama i zajednicom Novog naselja desiće se 24. septembra od 14 časova. Mesto okupljanja je glavni ulaz u novosadski Gerontološki centar - Dom Novo naselje (Bate Brkića 17) gde će se uz šetnju do urbane bašte i zvučnu instalaciju Siniše Tucića „Klavir, trombon i gitara više neće biti beskućnici”, nastale sa decom Novog naselja, pokupiti obezbeđene sadnice koje će nakon šetnje biti zasađene u Bate Brkića 26 (sa dvorišne strane).

Rozanin rad „Radikalna nežnost” obratiće pažnju na stvaranje zajedničkog prostora - bašte i osećaja odgovornosti u javnom prostoru kroz poruku da je briga o svetu i svakom živom biću u njemu, zauzvrat, briga o sebi. Rad je nastao u saradnji sa korisnicima Gerontološkog centra.

Nakon sađenja, Milica Surutka otvoriće svoju izložbu kolaža „Ispred izloga” u prodavnici „Delfin” u Bate Brkića 24 u 16 časova. Njen rad se bavi brigom za srednju generaciju i njihovim teretom održavanja svojih porodica i prihvatanjem uloga malih preduzetnika koje dovode do nepredvidivih izazova. Rad je nastao u saradnji sa lokalnim preduzenticima i vlasnicom prodavnice.

Umetnički radovi nastali su kao rezultat zajedničkog rada, kroz razgovore i kokreaciju sa lokalnom zajednicom i građanima tokom proteklih dva meseca. Ovogodišnjim konceptom ispitujemo mogućnosti Novog naselja kao pristaništa za umetnike. Šta mogu da ponude prostor i zajednica umetnicima i umetnicama i obrnuto.

Kroz projekat ‘Novo(ne)otkriveni prostori’ i oči umetnika i umetnica aktiviraćemo prostore Novog naselja umetničkim intervencijama. Kroz svakodnevni kontakt sa zajednicom dobićemo odgovore na postavljena pitanja, a umetnost dovesti u svakodnevnicu stanovnika ovog dela grada.

Ideja i koncept ove saradnje, jeste izmeštanje umetnika iz ateljea, rad sa kustosom i lokalnom zajednicom. Tokom prethodnih godina kroz ovakve tipove projekata, stavljen je akcenat ne samo sa umetnicima i na njihovom razvoju, već i celokupnom umetničkom i kulturnom životu zajednice.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, preko 1.100 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Za sva ostala pitanja, možete se obratiti na adresu novokulturnonaselje@gmail.com.

Kultura za demokratiju pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat Kultura za demokratiju podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021. godine do februara 2025. i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

„Ovaj projekat dobio je podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta ‘Kultura za demokratiju’, koji sprovodi Hartefakt fond. Mišljenje koje je izneto u ovom saopštenju je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Švajcarske vlade ili Hartefakt fonda.”

Kopiraj link