Vesti

Novo produženje za stare studente

02.04.2021.
4 min

Država do danas nije „izbrojala“ koliko je studenata koji i dalje studiraju, a upisani su po starom sistemu, tačnije pre 2005. godine.

 

Novo produzenje za stare studente

Foto: Pixabay

Pokušaji da se ovim, sada već odraslim ljudima, od kojih su mnogi zaposleni i imaju porodice, omogući da konačno privedu kraju školovanje, svodi se na stalna produžavanja rokova za diplomiranje. I nacrt izmena Zakona o visokom obrazovanju, o kome se trenutno vodi javna rasprava, predviđa novi produžetak i to za godinu dana.

 

Ako ovaj predlog bude usvojen, stari studenti koji ne okončaju studije do 30. septembra (što je rok u aktuelnom zakonu), moći će to da učine do kraja školske 2021/22. godine, a oni koji su upisani na integrisane studije iz polja medicinskih nauka imaće vremena do kraja 2022/23. Kraj školske 2021/22. je takođe rok za okončanje magistarskih i doktorskih studija upisanih po predbolonjskim propisima.

 

Mi nikada nismo zadovoljni produžavanjem roka, jer nam se ograničava pravo koje smo stekli upisom po starom programu, a to je neodređeni rok za završetak studija. Nama se ograničava stečeno pravo navodnim deljenjem milostinje godinu za godinom – komentariše najnoviji zakonski predlog Verica Ivanović Kuzmanović, predstavnica Fejsbuk grupe „Stari studenti zajedno do cilja“, koja okuplja akademce upisane po propisima koji su važili pre prelaska na bolonjski sistem studiranja.

 

Ona iznosi niz problema sa kojima su se suočili ovi studenti zbog pandemije:

 

Nismo imali mogućnost da ispite polažemo onlajn, niti smo mogli imati konsultacije na taj način. Fakulteti ne rade, a studenti po starom programu sve moraju da dogovore lično sa profesorima ili asistentima. Često ne dobijamo ni precizne odgovore na imejl, ako išta i odgovore. Biblioteke i čitaonice su bile zatvorene što je bio problem svim studentima. Mi delimo sudbinu svih građana. Veliki broj kolega je bio zaražen. Lično sam bila hospitalizovana dve nedelje. Da ne pominjem da je većina studenata koji studiraju po starom programu, zaposlena. U vreme vanrednog stanja studenti zaposleni u zdravstvu, policiji i vojsci su imali radnu obavezu. Pandemija traje i trajaće još dugo – ističe naša sagovornica, uz opasku da je logičnije da se rok za okončanje studija produži bar za dve godine.

 

U Studentskom konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS) potvrđuju za Danas da od njih nije potekao predlog da produženje bude samo za jednu školsku godinu.

 

Grupa starih studenata nam je nedavno poslala molbu da ih podržimo što smo i uradili i podneli molbu Ministarstvu prosvete. Dobili smo uverenje da će njihov problem biti rešen. Smatramo da je pandemija uticala na celo društvo i da svi rokovi moraju biti produženi kako bi svaki student svoje obaveze ispunio pod jednakim uslovima – ističe za Danas Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a.

 

Ova krovna studentska organizacija nema podatak koliko je aktivnih starih studenata na univerzitetima u Srbiji. Smiljanić kaže da su godinama pokušavali da dobiju te informacije od visokoškolskih ustanova preko studentskih parlamenata, ali bezuspešno. Takođe se ne zna ni koliko je studenata uspelo da stekne diplomu zahvaljujući svim dosadašnjim produženjima.

 

Dosta kolega je uspelo da diplomira, ali nemamo preciznu evidenciju o tom broju. Možemo znati jedino ako nam se jave. Oko 250 studenata se javilo za vreme poslednjeg produžetka. Jedino fakulteti i Ministarstvo mogu imati tačne podatke -kaže Verica Ivanović Kuzmanović, napominjući da su nadležni ignorisali dosadašnje predloge starih studenata da se reše problemi „uskih grla“ na određenim ispitima, spajanja ispitnih rokova, visokih školarina, diskriminacije, seksističkih ispada o kojima su govorili i slično.

 

 

Izvor: Danas

 

 

 
Kopiraj link