Vesti

Novosadski studenti briljiraju u robotici

12.03.2021.
2 min

Grupa studenata sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu sprema se za nastupe na međunarodnom takmičenju iz domena robotike.

 

Tim "MI" čine studenti četvrte godine studijskog programa Mehatronika, usmerenje Mehatronika, robotika i automatizacija.

 

Grupa studenata priprema se za takmičenje iz robotike

Foto: Pixabay

Talentovani studenti pripremaju se za Nacionalno takmičenje u aprilu, a tri najbolje ekipe odlaze na međunarodni Eurobot koji se u maju održava u Francuskoj. Projekat se izrađuje pod mentorstvom profesora Mirka Rakovića, a učesnici su Milica Babić, Aleksandar Kičić, Slaven Petković, Aleksandar Lalić, Teodor Marić, Miloš Džudović i Filip Milić.

 

Prvi Eurobot održan je 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok poslednjih godina takmičenje okuplja više od 50 timova.

 

"Svake godine prave se autonomni roboti sa potpuno novim karakteristikama. Naime, studijski komitet Eurobota u septembru formuliše zadatak, na osnovu koga ekipe tokom naredne godine treba da naprave robote. Pomoć kompanije Mozzart mnogo nam je značila, od sredstava koje smo dobili uzeli smo delove za robota koji su nam bili nephodni. Svaki mehanizam na robotu smo sami uradili. Mislili smo da će nam pola godine biti dovoljno za izradu, ali zbog cele situacije bilo je potrebno mnogo više vremena", rekao je član tima Slaven Petković.

 

Članovi tima "MI" su učestvovali 2019. godine na takmičenju Eurobot i osvojili 4. mesto. Pored toga, tim je razvijao robota za sajam automatizacije u Nürnberg-u. Cilj ovih projekata je da studenti razviju svoje veštine i unaprede znanja iz svih oblasti robotike i automatizacije.

 

 

Izvor: 021

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Robotičari sa FTN-a ponovo osvajaju Evropu
01.06.2017.
1 min

Robotičari sa FTN-a ponovo osvajaju Evropu

Vesti
UNICEF-ov omladinski odbor - zajedničkim snagama za veću uključenost mladih
17.08.2020.
2 min

UNICEF-ov omladinski odbor - zajedničkim snagama za veću uključenost mladih

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti