Vesti

Održano finale Treće tehnološke studije slučaja „Tech Case Study 2021“ na Tehnološko - metalurškom fakultetu

24.05.2021.
3 min

Finale Treće tehnološke studije slučaja „Tech Case Study 2021“ održano je 12.5.2021. godine u organizaciji Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Saveza studenata fakulteta. Takmičenje tradicionalno podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ovogodišnja studija slučaja realizovana je u saradnji sa projektom „eVOC Srbija” koji finansijski podržava ambasada Kraljevine Norveške.  

Održano finale Treće tehnološke studije slučaja „Tech Case Study 2021“ na Tehnološko - metalurškom fakultetu

Foto: eVOC Srbija/S.Janakiev

Ovogodišnji zadatak bio je da učesnici predlože novo atraktivno rešenje za pakovanje smoothie napitka uz smanjenje emisije lako isparljivih organskih jedinjenja, što je izazov za prehrambenu industriju danas. Srednjoškolci su se odlično snašli tako da je u finalu učestvovalo deset odličnih timova, a podršku tokom priprema su im pružali mentori – profesori srednjih škola ili studenti Tehnološko-metalurškog fakulteta. Rešenja srednjoškolaca bila su napredna i kreativna, pa je u finalnom nadmetanju bilo zaista teško odabrati tri pobednička tima.

Tri najbolje plasirana tima su:

  1. ZERO – Anđela Ruta Stanču, Todor Dimitrijević, Teodora Jelisavčić, Sofija Avramesku, mentor Goran Milićev, Peta i Četrnaesta beogradska gimnazija
  2. PRACTICAL SOLUTIONS GROUP – Đorđe Nožanić, Nevena Ilić, Goran Knežević, Vuk Obradović, mentor Olivera Vukoičić, Istraživačka stanica Petnica
  3. APEX – Bojana Tepavčević, Vuk Tomić, Luka, Papak, Marko Latas, mentor Maja Dejanoska, Peta beogradska gimanzija

Ideja takmičenja potekla je od Saveza studenata našeg fakulteta, kako bi srednjoškolci iz cele Srbije dobili priliku da se upoznaju sa poslom tehnologa i da testiraju svoje inženjerske veštine kroz rešavanje realnih problema iz oblasti održivog razvoja. 

Finale su svečano otvorili gospodin prof. dr Ivica Radović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ambasador Kraljevine Norveške Nj.E. gospodin Jern Eugen Jelstad i dekan fakulteta, prof. dr Petar Uskoković ističući značaj promovisanja nauke, novih tehnologija i zaštite životne sredine. Zbog epidemioloških mera, bio je ograničen broj mesta u sali, ali su svi zainteresovani mogli da prate finale ovogodišnje Tehnološke studije slučaja onlajn. Finale je strimovano na Jutjub kanalu Tehnološko-metalurškog fakulteta UB: https://www.youtube.com/channel/UCBlTN7SjJUwR2j6ZB_kbF0Q

Gledaoci su mogli da glasaju i da podrže svoje favorite, a glasovi publike su uzeti u obzir prilikom dodele nagrada, uz glasove stručnog žirija. Stručni žiri činili su mr Svetislav Puzić, zamenik direktora proizvodnje FMC Srbija, dr Aleksandar Ćosović, ekspert projekta eVOC Srbija, prof. dr Melina Kalagasidis Krušić, prodekan za kadrove Tehnološko-metalurškog fakulteta, doc. dr Aleksandra Đukić Vuković, ispred organizacionog tima Tech Case Study 2021 i Vladimir Smuđa, student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Prvoplasirani tim dobio je vredne robne nagrade i specijalnu nagradu – stipendiju Tehnološko-metalurškog fakulteta, dok je drugoplasirani tim dobio i komplet knjiga za prvu godinu Tehnološko-metalurškog fakulteta. Svi članovi tri najbolja tima dobili su putovanje na Akademiju studentskih lidera.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti