Vesti

Onlajn ispiti ternutno nisu mogući! Rasprava o nastavi i radu fakulteta u vreme epidemije, evo šta će biti sa akreditacijama

12.01.2021.
2 min

Fakulteti su vrlo brzo i uspešno prešli na onlajn nastavu usled nepovoljne epidimološke situacije. Problem predstavlja organizovanje ispitnih rokova jer se ispiti ne mogu polagati izvan visokoškolske ustanove. Osim toga, problem je i akreditacija fakulteta kojima ističe rok za podnošenje dokumentacije.

Ovo je rečeno na onlajn sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), a predsednica ovog tela profesor dr Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, rekla je da je potrebno napraviti pilot projekte za onlajn polaganje ispita. A kada se nađe rešenje, kako je kazala, ono će biti ugrađeno u zakon koji će tada omogućavati polaganje ispita izvan visokoškolske ustanove pod kontrolisnaim uslovima, prenose "Novosti".

 

- Ali, ne smemo dozvoliti da pandemija utiče na kvalitet studija - rekla je rektorka Popović.

 

Kada reč o akreditacijama fakultta, profesor dr Jelena Kočović, rukovodilac Nacionalnog akreditacionog tela (NAT), ukazala je na dva problema.

 

- Mnogi od onih koji su zaduženi za pripremanje dokumentacije na fakultetima su oboleli od korone, i drugo, mi ne znamo do kada ćemo moći da obilazimo visokoškolske ustanove jer mnogi recenzenti odbijaju da idu u posete - objasnila je Kočovićeva.

 

Rektorka Popović je naglasila da će biti upućen dopis Ministarstvu prosvete u kom će biti predloženo produženje roka za akreditaciju. Biće, takođe, upućen i dopis sa predlozima šta bi olakšalo održavanje nastave i dinamiku polaganja ispita u doba pandemije.

 

U februaru izmene zakona

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je da će do kraja februara biti donete izmene Zakona o visokom obrazovanju kojima će biti obuhvaćeno i studentsko organizovanje.

 

Javna rasprava o ovom propisu biće održana krajem decembra i u januaru.

 

 

Izvor: Blic

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Da li će biti onlajn nastave na fakultetima i od jeseni?
20.07.2020.
4 min

Da li će biti onlajn nastave na fakultetima i od jeseni?

Vesti
Platforme za onlajn nastavu u opasnosti: Broj sajber napada se u prošloj godini povećao za 60 odsto
04.02.2021.
2 min

Platforme za onlajn nastavu u opasnosti: Broj sajber napada se u prošloj godini povećao za 60 odsto

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti