Vesti

Otvara se Visoka škola strukovnih studija vazduhoplovne akademije

03.06.2021.
1 min

Vlada Srbije odlučila je da formira Visoku školu strukovnih studija vazduhoplovne akademije u Beogradu, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Otvara se Visoka škola strukovnih studija vazduhoplovne akademije

Foto: Pixabay

Ministar prosvete, Branko Ružić izjavio je da se na taj način rešava pitanje formalnog obrazovanja pilota, kontrolora leta i inženjera održavanja vazduhoplova u okviru državnog sistema obrazovanja.

„Visoka škola strukovih studija vazduhoplovne akademije prve studente će primiti već od oktobra, a plan je da u naredne tri godine bude upisano 216 studenata na osnovnim i 144 na master studijama”, izjavio je Ružić.

On je istakao da uprkos dugoj tradicijii školovanja tih profila u Srbiji, oni nikada do sada nisu bili u sistemu državnog obrazovanja.

Visoka škola strukovnih studija vazduhoplovne akademije u Beogradu će, kako navodi Tanjug, uz srednju Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu i Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu, činiti Vazduhoplovni trening centar za srednje i visoko dualno obrazovanje.

Taj centar će biti jedinstven u Evropi i objediniće obrazovanje i obuku kadrova za vazduhoplovstvo i avio-industriju - od pilota, kabinskog osoblja i aviomehaničara, do kontrolora leta, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Politika

Kopiraj link