Vesti

Otvoren digitalni centar za studente sa invaliditetom u Novom Sadu

21.12.2021.
2 min

Studentski centar Novi Sad oformio je Digitalni centar za podršku studentima s invalididetom.

Otvoren digitalni centar za studente sa invaliditetom u Novom Sadu

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Centar će funkcionisati kao multifunkcionalna služba u okviru Službe smeštaja i ishrane Studentskog centra.

Novi servis je simbolično pokrenut 10. decembra na Svetski dan ljudskih prava i njegov glavni cilj biće da kroz unapređen, digitalni model rada upozna sve studente s invaliditetom sa pogodnostima, olakšanim procedurama i načinima rešavanja njihovih zahteva i potreba.

Studentima će pored mejla i posebnog broja telefona na raspolaganju biti SMS i Vajber servis, koji će raditi u okviru Kancelarije za podršku studentima sa invaliditetom. 

Tim povodom direktor Studentskog centra Novi Sad Zoran Martinović posetio je zajedno sa studentom prorektorom Igorom Kneževićem i Anom Ilić, predsednicom Novosadskog udruženja studenata s invaliditetom nekoliko studenata iz društveno osetljivih grupa i studenata s ivaliditetom u njihovim sobama u studentskom domu "Slobodan Bajić"

"Novi servis će im pomoći da na najbrži i najlakši način ostvare svoje potrebe. Postoji ceo spektar benefita i olakšica namenjenih olakšanom boravku studenata iz osetljivih kategorija i zadatak centra biće da studente, a naročito brucoše upute u procedure i načine njihovog ostvarivanja", rekao je Martinović. 

Dodao je da svi objekti Studentskog centra imaju pristupne rampe, većina poseduje liftove, a u Službi smeštaja postoji referent čije je isključivo zaduženje kominikacija i rešavanje potreba ove kategorije studenta. Napomenuo je da u domovima boravi 120 studenata s nekom vrstom invaliditeta i 102 studenta iz društveno osetljivih grupa.

Studentkinja Ekonomskog fakulteta Sofija Ljuštanović, živi u "Bajiću" sa bakom i kaže da je izuzetno zadovoljna smeštajem i da imaju dobru saradnju sa upravom i službom za smeštaj.

Dodala je da jedini razlog što je upisala fakultet u Novom Sadu jeste činjenica što je u domovima SCNS smeštaj prilagođen potrebama studenata s invaliditetom.

 

Izvor: 021

Kopiraj link

Slični tekstovi

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti
Poziv za vršnjačke edukatore i edukatorke
11.04.2024.
3 min

Poziv za vršnjačke edukatore i edukatorke

Vesti