Vesti

Otvoren Herbarijum na PMF-u u Novom Sadu

30.03.2021.
3 min

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević posetio je Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu i tom prilikom svečano otvorio novoizgrađeni Herbarijum na Departmanu za biologiju i ekologiju, za čiju je izgradnju Sekretarijat u protekle tri godine izdvojio osam miliona dinara.

 

otvoren herbarijum na pmfu u Novom Sadu

Foto: Pexels

Zaista imponuje kada ste u društvu onih koji su posvećeni nauci i koji su se iskreno, s ljubavlju, posvetili očuvanju biljnih vrsta. Hvala kolegama koje su, pre svega, motivisane kao naučnici u obavljanju ovog važnog društvenog posla, jer tako prenose i stvaraju funkcionalnu ekološku svest budućim naraštajima, kazao je Milošević.

 

Herbarijum je nastao 1947. godine, a od 2003. je registrovan u međunarodnom registru naučnih herbarijuma, kada mu je i dodeljen prepoznatljiv akronim BUNS. Danas herbarijumska zbirka broji više od 250.000 eksikata, organizovanih u 13 kolekcija.

 

Danas smo na Prirodno-matematičkom fakultetu kako bismo podržali jedan važan projekat Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, jer cenimo važnost velikog fakulteta koji stvara moćne studijske programe. Među njima je program koji obuhvata 27 posto studenata. Međutim, postoji nesrazmera prostora za studente i nastavnike, odnosno pet odsto ukupne površine Fakulteta namenjeno je ovom departmanu. Mi smo u Pokrajinskoj vladi shvatili poziv kolega i odazvali mu se, tako da smo usmerili 12,5 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta za potrebe Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, naglasio je Milošević i dodao da je ovo važna poruka, pogotovo u vremenu u kome dualno obrazovanje zauzima značajno mesto, kao generator razvoja našeg društva.

 

Prema rečima dekana Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Milice Pavkov Hrvojević, Miloševićeva poseta pokazuje da Sekretarijat ima želju da reši ključne infrastrukturne probleme PMF-a, ističući da je reč o drugom po veličini fakultetu na Univerzitetu u Novom Sadu, ali i u Srbiji, koji se bavi ovom naučnom oblašću.

 

O kvalitetu nastavno-naučnog kadra najbolje svedoči činjenica da su se pre mesec dana na listi Univerziteta Stenford među dva procenta najcitiranijih naučnika na svetu našla četiri profesora sa našeg fakulteta, zaključila je Pavkov Hrvojević.

 

Tokom posete Fakultetu sekretar Milošević imao je čast da otvori i izložbu najveće kolekcije morskih organizama predstavljene u Srbiji.

 

 

Izvor: Dnevnik

 

 
Kopiraj link