Vesti

Otvorena izložba „Retrospektiva Art Kvart - Start! 2014 - 2020.” u sklopu festivala „Dobro došli na Naselje 8”

16.12.2021.
4 min

Izložba „Retrospektiva Art Kvart - Start! 2014 - 2020.” otvorena je u ponedeljak, 13. decembra, a sastoji se od video, audio, vajarskih i foto radova nastalih tokom sedam godina programa “Art Kvart - Start!” u organizaciji Novog kulturnog naselja, u kom je učestvovalo više od 350 omladinaca iz Novog Sada. Kustos izložbe je akademski vajar Dejan Jankov.

Otvorena izložba „Retrospektiva Art Kvart - Start! 2014 - 2020.” u sklopu festivala „Dobro došli na Naselje 8”

Rezultate dugogodišnjeg stvaranja sa novosadskom omladinom, možete pogledati u utorak, četvrtak, petak i subotu od 16 do 19h u novootvorenoj „Galeriji” u Braće Dronjak 15, sa dvorišne strane.

„Art Kvart - Start“ je u prethodnim godinama značajno uticao na profesionalnu orijentaciju mladih, usmeravajući ih da se odvaže u umetničkom pravcu, te su brojni primeri omladinaca koji su upravo nakon ovih kurseva upisivali srednju umetničku školu odnosno Akademiju umetnosti.

Projekat je bio finalista „Amateo” konkursa za amatersko stvaralaštvo na nivou čitave Evrope, odnosno bio izabran u pet najboljih projekata u kojima učestvuju umetnici na nivou celog starog kontinenta. Takođe, projekat je osvojio i nagradu Instituta za javno zdravlje Vojvodine 2019. godine - „Moj doprinos zdravlju zajednice”.

Festival „Dobro došli na Naselje” za svoje osmo izdanje doneće mnoštvo novina, počevši od samog formata i trajanja festivala. Tokom meseca decembra, u organizaciji Novog kulturnog naselja (NKN), Novosađani će na nekoliko lokacija između ulica Braće Dronjak 15 i Bate Brkića 24, sa dvorišne strane, imati priliku da pogledaju nekoliko izložbi, umetničkih instalacija, performansa, ali i prisustvuju promocijama knjiga i drugim sadržajima.

Ovogodišnje izdanje festivala biće prilagođeno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gde će se javni prostori, kao što su park „Među brezama” i „Galerija” aktivirati kroz različite umetničke i edukativne sadržaje. Njih će kreirati mladi umetnici iz Novog Sada i okoline, izmešteni iz ateljea u zajednički, svakodnevni prostor zajednice Novog naselja, što je od prvog izdanja festivala 2014. godine i njegov primarni cilj i smisao. 

Festivalski program, predstaviće i svojevrsne biografije platformi koje Novo kulturno naselje razvija u godinama iza nas, a to su umetnički programi „Art Kvart - Start!” i „MagiC Carpets”. 

U narednim nedeljama, na ovoj lokaciji umetnici će moći da se informišu o platformi „MagiC Carpets” kroz koju je Novo kulturno naselje ove godine ugostilo češkog umetnika Viktora Vejvodu i saznaju kako da uđu u izbor za rezidencijalne programe narednih godina. 

Park „Među brezama”, nastao takođe u inicijativi NKN-a i građana ovog dela grada, nastaviće prošlogodišnje tradicije, i ponuditi svoj prostor mladim novosadskim umetnicima. Na ovom mestu će građani moći da se još jednom sretnu sa savremenim i novim umetničkim praksama, lend art i sajtspecifik, svetlosnim i zvučnim instalacijama i performansima.

Pored toga, program festivala činiće i promocije različitih knjiga i publikacija, muzički programi i mnoga druga iznenađenja, a ulaz na sve programe je, kao i prethodnih godina, slobodan.

Festivalom “Dobro došli na Naselje” se kreiraju nova mesta, aktiviraju građani i javni protori, gde kulturno-umetnički programi izlaze iz institucija, dolaze građanima „pod prozor” i osnivaju disperzivni Kulturni centar. Njegov značaj ogleda se u podsticaju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog života, prvenstveno građana Novog naselja, a onda i celog grada kroz decentralizaciju kulturnih aktivnosti.

Upravo ovim događajem, Novo kulturno naselje je i započelo svoju inicijativu za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, 2014. godine.

Udruženje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, preko 1200 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Ovogodišnje izdanje festivala podržala je Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Omladinski savez udruženja Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS, Stambena zajednica Braće Dronjak 15 kao i brojni, dugogodišnji prijatelji festivala.

Za sva ostala pitanja, možete se obratiti na adresu novokulturnonaselje@gmail.com.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Promocija romana „Popino prase”, otvaranje izložbe „Okovi od prašine”, koncert eksperimentalne muzike i radna akcija u nedelju na Novom naselju
24.01.2022.
3 min

Promocija romana „Popino prase”, otvaranje izložbe „Okovi od prašine”, koncert eksperimentalne muzike i radna akcija u nedelju na Novom naselju

Vesti
Otvaranje Binacikla u nedelju u 17 časova na Novom naselju!
22.12.2021.
2 min

Otvaranje Binacikla u nedelju u 17 časova na Novom naselju!

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti