Vesti

Ovogodišnji Uhvati film, deo mreže Evropske Filmske Akademije, donosi 29 novih filmova

21.09.2022.
3 min

Ovogodišnji 20. Uhvati film donosi nam premijerne kratkometražne filmove na tematiku invalidnosti, a odnedavno Uhvati film deo je i mreže Festivala prestižne Evropske filmske akademije (European film academy).

Ovogodišnji Uhvati film, deo mreže Evropske Filmske Akademije, donosi 29 novih filmova

Foto: © Claudia Höhne, Kurzfilm Festival Hamburg

Ukupno 29 filmova iz 18 država sveta, biće prikazano na 20. Međunarodnom filmskom festivalu Uhvati film u Novom Sadu, koji će se održati u Kulturnom centru Novog Sada od 12. do 16 oktobra. Publika će imati prilike da uživa u kratkometražnim filmovima, tematski i žanrovski raznovrsnim, koji prenose snažne poruke ljubavi, prihvatanja, ravnopravnosti i aktivizma. Filmovi su izabrani od strane stručne selekcije, putem javnog konkursa, na koji se prijavilo ukupno 347 filmova.

Od ove godine festival Uhvati film može da se pohvali i saradnjom sa Evropskom filmskom akademijom (European Film Academy)! Nadaleko poznata i renomirana organizacija iz Berlina, koja okuplja najbolje filmske delatnike, filmske festivale i organizacije iz Evrope, prepoznala je važnost i misiju Uhvati film festivala i uvrstila ga u svoje članice. Filmska akademija, pored toga što okuplja najbolje filmske radnike, poznata je i po godišnjoj dodeli nagrada najboljima iz evropske filmske industrije u više kategorija – European film academy award, popularno nazvano i Evropski Oskar.

Pristupačnost Festivala i povećanje vidljivosti i učešća osoba sa invaliditetom u filmskoj industriji, teme su koje Evropska filmska akademija smatra vrlo važnim, i zajedno sa Uhvati filmom krenula je u misiju promovisanja i zagovaranja širom Evrope.

Prava prilika za to bio je i 38. kratkometražni festival u Hamburgu Kurzfilm Festival Hamburg, koji se održao u maju-junu u Hamburgu. U okviru konferencijskog programa, direktorka Uhvati film-a, Milesa Milinković, bila je vodeća govornica na temu pristupačnosti filmskih festivala osobama sa invaliditetom. Izlaganju su prisustvovali članovi filmske industrije, pretežno organizatori svetskih filmskih festivala. Milesa je na primeru Uhvati film-a, objasnila šta sve podrazumeva pristupačnost jednog filmskog festivala i zašto je važna kulturna participacija osoba sa invaliditetom. Upravo u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom i zahvaljujući njihovoj inicijativi, realizovano je i Milesino obraćanje na 38. kratkometražnom festivalu u Hamburgu.

Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival o invalidnosti. Već 20. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, a od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice. Filmski festival Uhvati film održava se sa jedinstvenim ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Podsetimo, ovogodišnje 20. izdanje Uhvati film festivala održava se od 12. do 16. oktobra i deo je zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture, platforme Druga? Evropa.

Više informacija o samom Festivalu, možete pročitati na zvaničnom sajtu www.uhvatifilm.org.

Kopiraj link

Slični tekstovi

29 filmova selektovano za 21. Uhvati film
23.06.2023.
2 min

29 filmova selektovano za 21. Uhvati film

Vesti
Filmski takmičarski program Uhvati film festivala
24.09.2019.
4 min

Filmski takmičarski program Uhvati film festivala

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti