Vesti

Park znanja u Nišu dobiće novi eksponat – Inateraktivni piksel zid

22.02.2021.
2 min

Interaktivni piksel zid je didaktičko sredstvo čiji je autor Miloš Đorđević, docent na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, Univerziteta u Kragujevcu, a koji su napravili nastavnici i đaci Tehničke škole “Rade Metalac” iz Leskovca za nastavnike i učenike niških škola i koje će biti postavljeno u Parku znanja Regionalnog centra za usavršavanje nastavnika kao 13. didaktičko sredstvo u ovom Parku, u učionici na otvorenom, kaže Danijela Marković, direktorka Regionalnog centra za usavršavanje nastavnika u Nišu.

 

Interaktivni piksel zid

Foto: Pexels

Sredstva za eksponat su obezbeđena učestvovanjem Regionalnog centra na javni poziv Centra za promociju nauke, Beograd za 2020. godinu. Kovid pandemija je usporila izradu eksponata i postavljenje istog.

 

Novi eksponat  je namenjen učenicima, nastavnicima i svim zainteresovanima koji su spremni da se “igraju” drvenim pločicama raspoređenim u 25 kolona sa po 12, ukupno 300 drvenih pločica. Svaka pločica ima belu i crnu stranu i rotira se oko vertikalne ose. Korisnik eksponata sopstvenom intervencijom rotiranjem i kombinovanjem crno-belih pločica gradi željeni oblik prema principu negativnog prostora”, objašnjava Danijela Marković.

 

Za gradnju slike na ovakav način potrebna je primena i povezivanje znanja matematike – principi kombinatorike, osna simetrija, podudarnost  i likovne umetnosti – kontrast.     

                 

Didaktičko sredstvo će biti postavljeno u dvorištu ustanove kad vremenski uslovi budu to dozvolili.

 

Otkako je otvoren Park znanja u dvorištu Regionalnog centra za usavršavanje nastavnika u Nišu, 2017.godine, broj eksponata stalno se povećava, a učionicu na otvorenom sve češće posećuju kako osnovci i srednjoškolci tako i građani pa i turisti.

 

Instalacije su interaktivne, i svaka od njih ima i informacionu tablu sa biografijom naučnika kojem je posvećena. Tu su Paskalov tron, Galilejevo klatno, Faradejev magnetni tunel i Arhimedova beležnica. Zanimljive su i SI Školice, koje podsećaju na nekadašnju igru školice. Postavljena je “botanička bašta” kao dinamo bicikl, a dok koračaju od eksponata do ekspnata posetioci se sreću sa decimalama tajanstenoh broja Pi”, kaže Danijela Marković.    

 

 

Izvor: Jug Press

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Od studentske klupe do preduzetništva
11.12.2020.
5 min

Od studentske klupe do preduzetništva

Vesti
U kasarnama uskoro IT studenti
09.02.2017.
1 min

U kasarnama uskoro IT studenti

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti