Vesti

Performans studentsko-vokalno ispoljavanje - Svi u akciji!

29.04.2022.
2 min

Dom kulture Studentski grad iz Beograda, u partnerstvu sa Studentskom asocijacijom Univerziteta u Novom Sadu organizuje 28. aprila performans i performativnu izložbu u Kreativnom distriktu u objektu Svetionik, koju će prisutni moći da pogledaju u okviru programskog luka Budućnost Evrope, od 29. aprila do 15. maja.

Performans studentsko-vokalno ispoljavanje - Svi u akciji!

Godina titule Evropske prestonice kulture dobra je prilika da, umesto jezika brojki i fakultetskih ocena, zavirimo u do sada nedovoljno obrađenu temu svakodnevnice studentskog života u kampusu. Istraživanje, performans i performativna izložba „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse” pokušaće da dočara svakodnevnicu studenata u Novom Sadu, od osnivanja prvog studentskog doma 1961. godine do danas. Performans i izložba se temelje na ideji da se studenti, kroz participativne aktivnosti uključe u zajedničko kreiranje savremene umetnosti uz korišćenje arhivskih materijala. 

Performans u okviru međunarodnog projekta „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse” Studentsko-vokalno ispoljavanje „Svi u akciji!” biće održan 28. aprila u 20 časova u Kreativnom distriktu u objektu Svetionik, u okviru otvaranja Zastava budućnosti.

Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu i Dom kulture „Studentski grad” iz Beograda prethodno su raspisali poziv za studente i studentkinje iz Novog Sada da postanu deo „Studentskog vokalnog ispoljavanja” pod vođstvom umetničko-kustoskog para koji čine Bojana S. Knežević i Vladimir Bjeličić, u okviru međunarodnog projekta „Oni žive”.

Vođeni idejom da okupe mlade ljude i čuju njihove glasove, te da ih podstaknu da se društveno-politički artikulišu, Knežević i Bjeličić okupili su grupu studenata/kinja, te su kroz seriju razgovora došli do ideje o realizaciji jedinstvene prostorne i zvučne instalacije simboličnog naziva Svi (Studentsko Vokalno Ispoljavanje) u akciji! Tokom rada na projektu, uz navigaciju umetnice i kustosa, Sara Mladenović, Tamara Knežević, Jovana Dugonjić, Filip Mijić, Jovana Tašin, Marina, Marica i Katarina Simović, ravnopravno su učestvovali u razgovorima, pisanju tekstova i komponovanju pesama, ali i osmišljavanju same postavke. 

Upotrebom otvorenog mikrofona odnosno karaoka, zatim kolaža baziranih na arhivskim fotografijama studentskih života iz prošlosti, ali i digitalnim generisanjem pesmarice u konstantnom nastajanju, stvoren je simbolički prostor zajedništva koji reflektuje pozicije aktuelnih sadašnjih studenata Univerziteta u Novom Sadu, ali i otvara mogućnost publici da bolje razume potrebe, stavove i uverenja mladih ljudi u lokalnom kontekstu.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Studenti FON-a u Dubaiju predstavili potencijale kroz projekat Topola "Work from Home" Hub
26.01.2022.
4 min

Studenti FON-a u Dubaiju predstavili potencijale kroz projekat Topola "Work from Home" Hub

Vesti
Gde sve studenti mogu da žive: Pored studentskih domova i iznajmljenih stanova, postoji i treće rešenje
31.08.2017.
4 min

Gde sve studenti mogu da žive: Pored studentskih domova i iznajmljenih stanova, postoji i treće rešenje

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti