Vesti

Pijanistkinja iz Novog Sada niže uspehe, do sada ima više od 60 nagrada!

26.02.2021.
4 min

Kaja Mandić Plavšić, pijanistkinja i doktorantkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, osvojila je prvu nagradu - platinu na nedavno održanom međunarodnom muzičkom takmičenju u Montrealu u Kanadi.

U kategoriji Mladi umetnici, u disciplini solo klavir, Kaja, studentkinja doktorskih akademskih studija klavira i doktorskih studija kamerne muzike, izvela je Koncert za klavir i orkestar br. 3 Sergeja Prokofjeva te bila prva od mnogobrojnih takmičara iz više od 30 zemalja.

 

"Le Concours international de musique du Canada" je usled globalne situacije sa pandemijom ovaj put održan onlajn, pri čemu su takmičari slali snimke svojih izvođenja odabranog repertoara koje je stručni žiri potom ocenjivao.

 

Kaja Mandić Plavšić priča za "Blic" da period pripreme programa za neko takmičenje varira od nekoliko nedelja do nekoliko godina i najviše zavisi od obima i težine kompozicija koju izvodi. U slučaju Montreala, spremala se nekoliko meseci. Posvećeno je radila na svim aspektima sviranja - prvo sama, a zatim i sa svojom profesorkom Ritom Kinkom, da bi na kraju umesto nastupa pred publikom na koji su muzički izvođači naučeni došao na red nastup pred kamerom, odnosno snimanje.

 

- Bila sam vrlo srećna kada sam osvojila nagradu jer ona predstavlja potvrdu kvaliteta mog dosadašnjeg rada datu od eminentnih eksperata iz oblasti muzike, koja me dodatno motiviše za dalji napredak. Osim toga, posebno mi je drago da sam ostvarila uspeh kojim Srbiju predstavljam u pozitivnom svetlu u inostranstvu. Dok na drugim takmičenjima najčešće izvodite nekoliko različitih kompozicija tokom nastupa, ovo takmičenje je jedinstveno po tome što imate priliku da se komisiji predstavite samo jednim muzičkim delom, a u mom slučaju u pitanju je bio koncert za klavir i orkestar br. 3 Sergeja Prokofjeva - rekla je Mandić Plavšić.

 

Za mlade muzičare, takmičenja su, kako dodaje, odlična prilika da rade na sebi jer je već sama priprema proces u kom se mnogo nauči, a koji zahteva posebnu disciplinu, fizičku spretnost, psihičku stabilnost i osećaj za meru, uz motivaciju, volju, želju i ljubav za bavljenje umetnošću.

 

Do sad je učestvovala na više od 60 takmičenja u zemlji i inostranstvu, na kojima je najčešće osvajala prve i specijalne nagrade. Teško je imati favorita među njima, ali ako bi morala da se odluči, spomenula bi prve nagrade u Kanadi, Austriji (Grand Prize Viruoso Salzburg), na Malti (Malta Internatinal Music Competiton) i specijalnu nagradu BelBrand Award.

 

- Moj put ka klasičnoj muzici počeo je kada sam imala oko tri godine, kada sam, iako nisam mogla da vidim klavijaturu pijanina, počela da proizvodim zvuke i eksperimentišem. Kada su moji roditelji to primetili, odveli su me u muzičku školu gde sam prošla osnovne testove sposobnosti i sklonosti, nakon čega me je Arleta Štrangarić, tadašnja direktorica i profesorka klavira, primila u svoju klasu, gde ću ostati narednih 12 godina. Kompozitor čija dela najviše volim da izvodim i čijoj muzici sam oduvek bila posebno naklonjena jeste upravo pesnik klavira - Frederik Šopen - nastavlja naša sagovornica.

 

Kaja smatra da je biti izvođač klasične muzike danas u bilo kojoj zemlji otežano, prvenstveno zbog pandemije koja čini tradicionalne nastupe uživo nemogućim za održavanje. Kada je u pitanju stanje klasične muzike u Srbiji, činjenica je, kako dodaje, da bi bilo idealno da se, nakon što se steknu uslovi, intenzivnije poradi na animiranju kulturnog života. Slobodno vreme provodi uz knjige i filmove ili u prirodi.

 

U toku novembra 2020. godine, junakinja naše priče bila je kandidat na konkursu "Novo ime" koji organizuje istoimeni društveno odgovorni projekat. U sklopu ovog konkursa dodeljuje se nagrada mladima između 16 i 30 godina sa teritorije Srbije, koji bi želeli da unaprede svoj talenat. Sa više od 5.000 glasova zvanično je pobedila i postala prvi pobednik projekta "Novo ime" iz oblasti muzike u Srbiji.

 

- Ova nagrada je nešto što će mi omogućiti odlaske na takmičenja u budućnosti i učešća na majstorskim kursevima priznatih pedagoga, a isto tako i dalje školovanje. Biti novo ime muzike velika je čast i velika odgovornost i zahvalna sam svima koji su mi svojom podrškom omogućili da ponesem ovu titulu - kazala je Kaja.

 

 

Izvor: Blic

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Najboljim studentima po 27.000 dinara
27.01.2017.
1 min

Najboljim studentima po 27.000 dinara

Vesti
Irena osvaja Nemačku
24.12.2021.
8 min

Irena osvaja Nemačku

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti