Vesti

Platforme za onlajn nastavu u opasnosti: Broj sajber napada se u prošloj godini povećao za 60 odsto

04.02.2021.
2 min

Sa zatvaranjem škola, kombinovanjem nastave uživo i na daljinu, i širenjem virusa korona, u fokusu sajber kriminalaca našlo se obrazovanje.

 
Sajber bezbednost potrebna u doba učenja preko interneta
Foto: Pixabay
Prema poslednjim podacima kompanije Kaspersku, od jula do decembra 2020. čak 270.171 korisnik se sreo sa različitim pretnjama prerušenim u popularne platforme za učenje. U pitanju je porast od neverovatnih 60 odsto u odnosu na prvu polovinu godine.
 

A broj onih koji su se u prvoj polovini 2020. sreli sa takvim pretnjama bio je 168.550, što je već rast za petinu u odnosu na isti period u godini pre toga.

 

Najpopularniji mamac bio je Zoom, koji ima više od 300 miliona svakodnevnih korisnika, zatim Moodle, pa Google meet. Broj onih koji su doživeli pretnje prerušene u popularne platforme za onlajn učenje i video sastanke se povećao kod svih platformi osim kod Google classroom.

 

Oko 98 odsto pretnji bili su ''not-a-virus''. Adware bombarduje korisnike nepoželjnim reklamama, dok se riskware sastoji od različitih fajlova – od traka za pretraživanje i „daunloud“ menadžera, do alata za daljinsku administraciju, koji bez saglasnosti mogu da izvrše različite aktivnosti na nečijem računaru. Trojanci obuhvataju oko jedan odsto pretnji. 

Korisnici mahom nailaze na pretnje prerušene u popularne aplikacije i platforme za video sastanke i onlajn učenje preko lažnih instalera aplikacija, na nezvaničnim veb-sajtovima, dizajniranim tako da izgledaju kao originali ili u i-mejlovima koji deluju kao specijalne ponude ili notifikacije sa platforme.

 

Kako bi nastavnicima pomogli da ostanu bezbedni, kompanija Kaspersky je predstavila digitalni priručnik za učenje najboljih sajberbezbednosnih praksi.

 

 

Izvor: Srbija Danas

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Studentima nedostaje nastava uživo
07.03.2022.
4 min

Studentima nedostaje nastava uživo

Vesti
Centar za mlade talente u Novom Sadu nudi besplatnu onlajn nastavu
02.03.2021.
3 min

Centar za mlade talente u Novom Sadu nudi besplatnu onlajn nastavu

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti