Vesti

Pomodoro tehnika je spasila milione od "zastoja" u karijeri: Evo šta rade nakon 50 minuta posla

03.02.2021.
2 min

Organizacija radnog vremena treba da bude smislena, da trud da rezultate. Ipak, mnogi zaposleni (a i studenti) sve više imaju problem s padom motivacije...

 

Pomodoro tehnika

Foto: Pexels

Da li ste čuli za Pomodoro (paradajz) tehniku? Na nekom zadatku radite određeni period bez prekida (bez poruka, Instagrama, Tvitera...), nakon čega sledi pauza od 5-10 minuta.

 

Pomodoro se široko promoviše kao način života koji pomože u borbi protiv distrakcija, odlaganja i neefikasnosti - mada neki stručnjaci upozoravaju da bi mogao biti preterano hvaljen.

 

- To je sjajan alat, ali je njegova korisnost je ograničena - kaže strateg upravljanja vremenom, Keli Nolan. Shvatite to kao nešto što najviše odgovara ljudima otprilike jedan do tri sata dnevno. Evo kako da izvučete maksimum iz Pomodoro tehnike.

  1. Izaberite svoj zadatak, ali ne bilo koji. Nolan predlaže da Pomodoro koristite za poslove koji vas ne motivišu, poput administrativnih zadataka, poziva i mejlova, ili poslova koje ste odgađali.
  2. Izaberite interval. Razmislite o 25, 50 ili 90 minuta (posle dva do tri sata rada napravite pauzu od 30 minuta). Neki timovi i stručnjaci prave pauze od 5 minuta, nakon svakih 25 minuta, a Pomodoro tajmer je tu da vas podseti kada da zastanete. Nekima najviše koristi donose blokovi od 50 minuta neprekidnog rada.
  3. Odlučite se za pravo vreme. Izaberite sate u kojima ste najčešće "budni" i produktivni. Neki su "noćne ptice", dok postoje i jutarnji tipovi. Da bi tehnika imala smisla, morate vodite računa i o tom faktoru.
  4. Povećavajte fokus iz dana u dan. Prvog dana pokušajte da radite u kontinuitetu jedan do dva sata, što može izgledati kao večnost ako niste navikli na takav fokus. Ukoliko ostvarujete svoje ciljeve, povećajte to na otprilike četiri sata tokom nekoliko dana, ako vaši zadaci zahtevaju vreme.
  5. Budite aktivni tokom pauza. Plešite, preskačite konopac, bavite se jogom. Nemojte odmah posezati za telefonom, stvorite drugačiju energiju. Postoje čak i onlajn Pomodoro sesije, gde je "sprint od 50 minuta" praćen 10-minutnim pauzama. Tada mentori puštaju muziku, a klijenti plešu sa njima iz svojih domova.

 

 

Izvor: Biznis Telegraf

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Kancelarija za podršku studentima ili kako pobediti strah od ispita
03.07.2019.
4 min

Kancelarija za podršku studentima ili kako pobediti strah od ispita

Vesti
Studenti u Ontariju na fakultetu uče kako se uzgaja marihuana
18.09.2018.
1 min

Studenti u Ontariju na fakultetu uče kako se uzgaja marihuana

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti