Vesti

Prihvatanje različitosti je ključ za srećno detinjstvo

12.02.2024.
3 min

International Education Centre iz Niša i Humanitarna organizacija „Nađi Raula“, organizovali su panel diskusiju „Izazovi u roditeljstvu ranog razvojnog uzrasta u različitim kulturama – kulturna tkanina roditeljstva“. Među govornicima bili su i prof. dr Tatjana Stefanović Stanojević sa Filozofskog fakulteta u Nišu, Aleksandar Milovanović, master psihologije i Marjan Zdravković, ispred ANIP „Mozaik“. Moderator događaja bila je Milica Pejčić, master pedagog.

Prihvatanje različitosti je ključ za srećno detinjstvo

Foto: H.O. "Nađi Raula" - Srđan Spasić

„Vi znate da je jedan od osnovih prioriteta naše humanitarne organizacije i naše porodice ulaganje u mlade ljude. Rani razvoj dece nam je važan. Danas smo želeli da damo naš doprinos ovom događaju i rado smo ga podržali. Iako još uvek nisam otac, nadam se da će se to promeniti uskoro, ipak dolazim iz porodice u kojoj je očuvanje zdravog detinjstva bio jedan od osnovnih prioriteta i mislim da je potrebno da sve više govorimo o zdravom detinjstvu“ – izjavio je Jovan Milić, osnivač i globalni direktor Humanitarne organizacije „Nađi Raula“.

Na panel diskusiji govorilo se o različitosti, poštovanju i međusobnom razumevanju, a okupljeni roditelji su ekspertima postavljali pitanja vezana za razvoj dece.

„Za nas je tradicija važna prilikom vaspitavanja dece“ – izjavio je Marjan Zdravković, jedan od govornika, on dodaje i da je važno da se deca u ranom razvoju uče i različitosti: „Svi mi smo različiti, ali upravo ta različitost može doprineti boljem društvu. Svakako, ponavljam, tradicija nas povezuje, ali prihvatanje različitosti je jedan od ključnih recepata za očuvanje zdravog društva“.

Barbara Tolevska, ispred IEC-a ističe važnost multikulturalnosti u jednom društvu. Inače, i sama Barbara je dugi niz godina živela u Kanadi, koja je sama po sebi primer multikulturalnog društva.

„Ono što je važno da istaknemo jeste da živeti i učiti u poštovanju može samo da se ostvari ukoliko našu decu učimo u najranijem uzrastu tome. Poštovanje, tolerancija različitosti neophodni su za život u svakom gradu, naročito u većim zajednicama kao što je Niš. Imamo puno mešovitih brakova, puno porodica iz inostranstva živi ovde. U našoj maloj zajednici imamo već četiri različite kulture. Mi našu decu učimo da je različitost jedina stvar koja nam je zajednička, da je u njoj snaga i da je u njoj lepota“ – zaključuje ona.

Ovo je prva u nizu panel diskusija koje će biti organizovane tokom godine, a sve sa ciljem da ohrabre i podrže roditelje.

Kopiraj link