Vesti

Prijemni za fakultete i dalje po starom, novo odlaganje državne mature

12.01.2021.
2 min

Državna matura, koja bi trebalo da zameni prijemne ispite za fakultete, opet je odložena, a ovog puta, prema rečima ministra prosvete Branka Ružića “jer se društvo našlo pod uticajem korone". Novi sistem bio je najavljen za 2022. godinu, a probni test za maj ove godine.

 

Reforma državne mature pomerena za 2022. godinu

Foto: NajStudent (Adobe Stock)

Prvi put je državna matura najavljena za jun 2021, pa pomerena za godinu dana da bi prvi po tom sistemu polagali srednjoškolci koji su radili po reformisanom programu školske 2018/2019. godine. Novo odlaganje ministar sada obrazlaže epidemijom.

 

Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022, rekao je ministar prosvete za Novosti.

 

Prema ranije objavljenim planovima trebalo bi da gimnazijalci polažu opštu maturu, učenici srednjih stručnih škola stručnu, a umetničkih škola - umetničku maturu.

 

Na opštoj maturi su testovi iz maternjeg jezika, matematike i treći sa liste opšteobrazovnih predmeta - strani jezik (engleski, italijanski, nemački, ruski, francuski, španski), istorija, geografija, biologija, hemija, fizika.

 

Zatim fakulteti određuju liste predmeta koje će da boduju za upis i na osnovu toga koji fakultet žele da upišu đaci biraju koji predmet će da polažu kao izborni.

 

Novi termin ministar nije naveo. Rekao je da su formirali radnu grupu koja će pratiti pripremu svake od faza državne mature i uskoro objaviti kada je pogodan trenutak da se uvede u obrazovni sistem. Visokoškolske ustanove bi takođe trebalo da budu uključene u proces.

 

 

Izvor: Južne Vesti

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Fakulteti ipak traže prijemni
25.04.2019.
2 min

Fakulteti ipak traže prijemni

Vesti
Šta kažu studenti: Kako izgleda život u domu dok preti zaraza koronom?
20.07.2020.
4 min

Šta kažu studenti: Kako izgleda život u domu dok preti zaraza koronom?

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti