Vesti

Produžen rok za prijave za stipendije „Za žene u nauci“

31.03.2023.
3 min

Rok za ovogodišnji konkurs Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ produžen je do kraj aprila.

Organizatori programa, kompanija L’Oréal u Srbiji, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Nacionalna Komisija za UNESCO, u potrazi su za novom generacijom mladih naučnica koje će se pridružiti zajednici izvanrednih žena koje su u proteklih 12 godina u našoj zemlji nagrađene ovom prestižnom stipendijom.

Produžen rok za prijave za stipendije „Za žene u nauci“

I ove godine najtalentovanijim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Sve mlade žene koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka i imaju do 35 godina, upisane ili završene doktorske studije, svoje prijave mogu podneti na našem sajtu u odeljku Stipendije, ali i veb-sajtu www.zeneunauci.co.rs, gde je moguće naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2023. godinu.

Nacionalne stipendije dodeljuju se u okviru svetski poznatog programa L’Oréal - UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal - UNESCO For Women in Science). Dobijanjem stipendija, lokalni talenti postaju deo zajednice koju čini više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta koje su dobile direktnu podršku u sklopu ove inicijative. U našoj zemlji je od pokretanja programa „Za žene u nauci“ do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija, u iznosu višem od 20 miliona dinara.

O međunarodnom programu L´Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“

Svetu je potrebna nauka, a nauci su potrebne žene!

Međunarodni program „Za žene u nauci“ pokrenut je 1998. godine u partnerstvu L´Oréal-a i UNESCO-a, i nagrađuje i promoviše žene čija su izuzetna dostignuća doprinela naučnom napretku u celom svetu. Program se danas realizuje širom sveta i podrazumeva različite vidove podrške ženama u nauci, uključujući čuvene internacionalne Nagrade „Za žene u nauci“ i više od 50 regionalnih i lokalnih programa stipendija posvećenih razvoju mladih talenata.            

Kopiraj link