Vesti

Projekat prekogranične saradnje Srbija - BiH "NESESER"

25.05.2023.
3 min

Institut za razvoj i inovacije, Razvojno-garantni fond Brčko distrikt BiH i Grad Loznica sprovode projekat prekogranične saradnje Srbija - BiH "NESESER".

Podsticanje prekograničnog, zajedničkog ekonomskog potencijala za samozapošljavanje kroz poboljšanje preduzetničkog okruženja za mlade i novoosnovane kompanije koje vode žene je opšti cilj ovog projekta.

Projekat prekogranične saradnje Srbija - BiH "NESESER"

Foto: Marina Anđelković / Institut za razvoj i inovacije

Grad Loznica, Razvojno-garantni fond Brčko distrikt BiH, Grad Loznica i Institut za razvoj i inovacije aktivno rade na sprovođenju projektuNEwly established Start-up Enterprise SERvices - NESESER“. Projekat se implementira u okviru IPA programa Prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Projektni zadaci realizovaće se kroz klastere koji obuhvataju:

  1. Unapređenje kapaciteta predstavnika države i poslovnih udruženja za razvo poslovnog okruženja;
  2. Sprovođenje analize trenutnog stanja i ekonomskih potencijala Loznice i Brčko Distrikta;
  3. Razvoj Biznis planova za Poslovno-preduzetničke centre;
  4. Razvoj i uspostavljanje veb podrške za povezivanje Poslovno-preduzetničkih centara u prekograničnom regionu i Evropskoj uniji;
  5. Promocija prekograničnih projekata i zagovaranje za dalje širenje usluga poslovnih centara. Dok je glavni zadatak projekta uspostavljanje i razvoj Poslovno-preduzetničkih inkubatora u Gradu Loznica i Brčko distriktu.

U Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, organizovan je radni sastanak partnera na Projektu. U okviru sastanka partneri su razgovarali o detaljnom planu aktivnosti za prvu godinu implementacije projekta, logičkom okviru, kao i planu vidljivosti i komunikacije.

Na početku sastanka svim prisutnima se obratila zajednička projektna menadžerka Indira Muharemović koja je istakla: „Projekti podrške preduzetništvu i razvoj Start-up biznisa prioritet su u radu Vlade Brčko distrikta BiH i Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH. Ovaj projekat, kojim će se podržati minimalno deset biznisa u Brčkom, je u potpunosti usklađen sa prioritetima i mjerama Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021 – 2027. i Strategijom za mlade Brčko distrikta BiH 2022 – 2026. Projekti ovakvog tipa će biti prioritet u radu i u narednom periodu“.

Zatim se obratio zamenik gradonačelnika Loznice, Marko Vidić, i istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da u ime Grada Loznice pozdravi partnere iz Brčko distrikta BiH kao i predstavnike Instituta za razvoj i inovacije i da svima poželi dobrodošlicu na prvi zajednički sastanak u okviru projekta prekogranične saradnje koji partneri realizuju zajedno. „Verujem da ćemo kroz ovaj projekat zajednički poboljšati kvalitet života svih naših sugrađana. Želim nam svima uspešan rad sa nadom i željom za uspešnu saradnju, prvenstveno u realizaciji ovog projekta, ali i da u budućnosti prevaziđemo okvire ovog projekta i našu saradnju produbimo i proširimo i na druge oblasti“, rekao je Vidić.

Nakon njegovog obraćanja direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović iskazao je zadovoljstvo zbog prilike da Institut radi na implementaciji ovog projekta na lokalnom nivou, i da da doprinos daljem razvoju Grada Loznice i Brčko distrikta. „Veliko je zadovljstvo određena znanja stečena na međunarodnim projektima staviti na raspolaganje kolegama i koleginicama iz Grada Loznice i Distrikta Brčko, a sve u cilju razvoja preduzetništva“, rekao je Jevtović.

Projektni partneri radiće i na intenziviranju susedskih odnosa, stvaranju održivih partnerstava za društveno-ekonomski razvoj i otklanjanju prepreka ekonomskom prekograničnom razvoju. Uspostaviće se pozitivan uticaj EU na BiH i Srbiju u jačanju regionalne saradnje, izgradnje regionalne stabilnosti i unapređenju dobrosusedskih odnosa, ali i podsticanju klime pogodne za ostvarivanje svih potencijala.

Kopiraj link

Slični tekstovi

“Gde ideje prave prvi korak” – Konferencija Novi Lideri po dvanaesti put u Beogradu
17.04.2018.
2 min

“Gde ideje prave prvi korak” – Konferencija Novi Lideri po dvanaesti put u Beogradu

Vesti
Niš: Filip Moris pomaže studentske projekte
28.03.2018.
1 min

Niš: Filip Moris pomaže studentske projekte

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti