Vesti

Prve nagrade, stipendija i operski studio

12.01.2021.
3 min

Sa uspešnom godinom iza sebe, mladi tenor Ermin Ašćerić je velika nada za budućnost operske scene.

 
Ermin Aščerić  tenor budućnost operske scene
Foto: Unsplash 

Mladi tenor Ermin Ašćerić osvojio je u prošloj pandemijskoj godini tri prve nagrade na međunarodnim takmičenjima, dobio je treći put stipendiju iz Fonda „Melanije Bugarinović i kćerke Mirjane Kalinović  Kalin” u Novom Sadu, položio je i audiciju za operski studio u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde mu je mentor Sanja Kerkez, prvakinja opere. A još je student treće godine na muzičkoj Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Ljiljane Lišković.

 

Nagrade je 21-godišnji Ermin Ašćerić osvojio na Međunarodnom takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović”  i na „Festivalu slovenske muzike” onlajn u Beogradu, kao i  prvu nagradu na prvom prestoničkom Internacionalnom onlajn takmičenju za mlade pevače „Canto Bene”. Mladi tenor je dobio i stipendiju Akademije umetnosti Novi Sad, za učešće na internacionalnoj letnjoj akademiji Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, kao najperspektivniji student odseka za solo pevanje. Zbog epidemiološke situacije ovu letnju bečku akademiju je pohađao onlajn.

 

Stipendija za unapređenje vokalne umetnosti fonda „Melanije Bugarinović i kćerke Mirjane Kalinović Kalin” kao i  uspešno položena audicija u Narodnom pozorištu u Beogradu za operski studio, jesu dva uspeha koja su mi veoma značajna u ovom periodu, kada smo svi ograničeni u pogledu koncerata. To mi pomaže da budem motivisan i da se i dalje trudim i dajem sve od sebe da doprinesem kulturi i umetnosti na ovim prostorima. Operski studio je korisna priprema za mlade pevače i njihove scenske nastupe. Pohvalio bih njegov rad, jer smo uprkos teškoj situaciji, uspešno održavali probe i uradili mnogo korisnih stvari, uz poštovanje  propisanih mera – kaže naš sagovornik.

 

Ermin Ašćerić je rođen 1999. godine u Zenici (BiH).  Sa 17 godina osvaja prvu nagradu na „Kantonalnom takmičenju” (Zenica). U Sarajevo odlazi 2017.  na master klas kod prof. Klaudije Krkotić i iste godine osvaja dve prve nagrade na takmičenjima „Federalno takmičenje Čitluk” i „Internacionalno takmičenje Vera Kovač Vitkai” (Novi Sad).  Uspešno polaže prijemni na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u junu 2018. godine, i postaje student  u klasi dr Milice Stojadinović.

 

 

Izvor: Politika

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Stipendije i nagrade za mlade talente
30.12.2021.
4 min

Stipendije i nagrade za mlade talente

Vesti
EKO Serbia dodeljuje stipendije za postdiplomske studije na univerzitetima u Grčkoj
17.05.2017.
3 min

EKO Serbia dodeljuje stipendije za postdiplomske studije na univerzitetima u Grčkoj

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti